Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Drudkh - Forgotten Legends
Jaar van release: 2003
Label: Supernal Music
Drudkh - Forgotten Legends
Het uit Oekraïne afkomstige Drudkh heeft zich het afgelopen decennium van goed bewaard insidersgeheim weten op te werken tot een van de smaakmakers binnen het blackmetalgenre. Net als genregenoten als Wolves In The Throne Room en Wodensthrone moet Drudkh het niet hebben van pure agressie of haat, maar zet de band nadrukkelijk in op melancholische, uitgestrekte nummers die de luisteraar als het ware proberen te hypnotiseren. Dat heeft Drudkh bepaald geen windeieren gelegd, want vrijwel alle albums zijn bewierookt, ook liet men op Handful Of Stars een ietwat ander geluid dan gebruikelijk horen.

Zo’n acht jaar geleden stond de band echter nog aan het begin van zijn carrière. Hoewel Roman Saenko en Thurios – de oprichters van Drudkh – al een aantal albums met Hate Forest hadden uitgebracht, leverde dat relatief weinig bekendheid op. De echte erkenning kregen de heren pas met Forgotten Legends, dat in 2003 via het redelijk obscure Supernal Music verscheen. De sound is eigenlijk nog niet eens zo vernieuwend, want met name een band als Astrofaes heeft al eerder albums uitgebracht die ook de nadruk leggen op sfeervolle, repetitieve riffs en een druilerige sfeer, maar het is de uitvoering die Forgotten Legends tot zo’n fraai werkstuk maakt.

De ruim vijftien minuten durende opener False Dawn is al een epos op zichzelf. Met minimale middelen (feitelijk bestaat het nummer slechts uit een aantal riffs en een enkele tempowisseling) weet Drudkh hier precies de juiste snaar te raken om de luisteraar mee te zuigen in het nummer. Het nummer is dromerig, maar tegelijkertijd melancholisch; gruizig met een licht folkachtige ondertoon. Het enige minpuntje is het vrij abrupte einde. Ook de overige nummers slagen er moeiteloos in om de luisteraar in te pakken. Met name het trance-opwekkende Eternal Turn Of The Wheel – waarin goed te horen is waar een band als Wolves In The Throne Room de mosterd vandaan heeft gehaald – weet te beklijven.

Na een kleine drie kwartier ontwaak je als luisteraar uit de roes die Drudkh weet op te wekken. Normaal gesproken is het geen goed teken om van ‘ontwaken’ te spreken bij het eind van een album, maar in het geval van Drudkh is dat een compliment. De bewieroking die de band ten prijs valt, is dan ook meer dan terecht. Want wie bij een debuutplaat al zulke kwaliteit laat horen, mag zich tot de groten in het genre rekenen.

Tracklist:
1. False Dawn
2. Forests In Fire And Gold
3. Eternal Turn Of The Wheel
4. Smell Of Rain

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 november 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jeroen op 25-11-2011 om 09:51u
Score: 85 / 100

Autumn Aurora geniet hier samen met Microcosmos nog altijd de voorkeur, maar Forgotten Legends is een goede derde. Prachtige sfeer met minimale middelen. Meer moet dat niet zijn.

Reactie van Een Metalfan op 26-11-2011 om 14:13u

wat een bagger muziekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

Reactie van triest op 26-11-2011 om 17:58u
Score: 90 / 100

Vette plaat en voor diegene hierboven: ga je k's maar ergens anders plaatsen. Volgens mij een beetje gefrustreerd haha.

Reactie van Quarlon op 26-11-2011 om 19:36u
Score: 88 / 100

Fantastische plaat met prachtige sfeer die Empyrium, zij het op een geheel andere manier, ook weet op te wekken. Autumn Aurora is in mijn optiek echter beter