Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Vallenfyre - A Fragile King
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records

Vallenfyre - A Fragile King

Supergroepen, je wordt ermee doodgegooid. Het ene na het andere conglomeraat van (al dan niet tweederangs) topartiesten wordt door platenlabels aangeprezen als de perfecte samensmelting van muzikale geniëen. "Een essentiële release die je niet mag missen!" En ziehier, Vallenfyre. Maar gelukkig wordt er in de biografie van deze band niet met superlatieven gesmeten maar beheerst gesproken over de achtergronden van de muziek.

Zo wordt uitgelegd dat de naam een samensmelting van de Oudengelse woorden vallen (wat kracht zou betekenen) en fyre (wat vuur betekent). Mooie praatjes, maar 'vallen' is alleen via het Latijn te herleiden via 'Valentine' naar 'valere'. En dan betekent het inderdaad kracht. Maar praatjes vullen geen gaatjes, en zo ook de mijne niet. Who gives a fuck, over naar de muziek.

De muziek is in elkaar geflanst door de supergroep van niemand minder dan Gregor Mackintosh (Paradise Lost), Hamish Glencross (My Dying Bride), Scoot (Doom, Extinction of Mankind) en Adrian Erlandsson (At The Gates, Paradise Lost). Het geheel wordt gecompleteerd door ene Mully die de gitaar ter hand neemt. Met een dergelijk groepje instrumentkunstenaars in de gelederen weet je eigenlijk al wel wat je zo'n beetje kan verwachten: een Zweeds potje van 'dik hout zaagt men planken'-metal uit het kastje van de logge death en doom. En dat is precies wat we krijgen: niets ontziende houthakkersherrie met een flinke kettingzaagmentaliteit.

De boerenputgrunt van Mackintosh ligt lekker in de vernietigende schuurpapiermix. En zijn stem vormt een prettige houvast in het scala aan tempo's dat de band hanteert. Het ene moment dendert Vallenfyre namelijk als een razende tgv uit de speakers en het volgende moment walst het quintet traag als een allesverpletterende Sherman door de kamer. En wat dat betreft gaan de heren gaan gecoördineerd en goed voorbereid te werk: alles wordt uit de kast gehaald, niets wordt ontzien en meedogenloos klettert het muzikale geweld goed doordacht op allerlei mogelijke wijzen over u heen.

Nou kan ik doorgaan met allerlei prachtige metaforische beschrijvingen, superlatieven en al wat dies meer zij, maar zoals gezegd: praatjes vullen geen gaatjes. Iedereen die ook maar iets met death of doom heeft moet dit simpelweg beluisteren.

Tracklist:
1. All Will Suffer
2. Desecration
3. Ravenous Whore
4. Cathedrals Of Dread
5. As The World Collapses
6. A Thousand Martyrs
7. Seeds
8. Humanity Wept
9. My Black Siberia
10. The Divine Have Fled
11. The Grim Irony

Score: 84 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 3 november 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Eddie2 op 03-11-2011 om 21:10u
Score: 88 / 100

Heerlijke plaat.

Reactie van VATERNL op 03-11-2011 om 22:05u
Score: 88 / 100

Toppertje.
Heerlijke muziek, gave sound en die strot!!!!
heeel erg gaaf!

Reactie van Puddy op 03-11-2011 om 22:22u
Score: 50 / 100


Nee niet mijn ding.
Kan ook niet headbangen, want daarvoor klinkt alles zo lief.
Tenslotte de zanger. DIE KAN ER NIKS VAN.

Reactie van JivZ op 04-11-2011 om 08:47u
Score: 91 / 100

Lekker lompe doom/death in de stijl van Lost Paradise ("Zweeds"? pffff). Heerlijk verfrissend om naar al die jaren weer zo'n rauwe muziek te horen.

Reactie van Metalen Ed op 04-11-2011 om 11:20u

Ik heb 1 nummer gehoord, dat vond ik wel heel lekker klinken. Ben benieuwd naar de rest van de cd.

Reactie van 666 op 06-11-2011 om 10:55u
Score: 91 / 100

@Puddy

Hoezo die zanger kan er niks van? Een hoop geschreeuw van jou, maar onderbouw het eens?
Of ben je niet dusdanig onderlegd!

Reactie van Puddy op 08-11-2011 om 22:41u


Onderbouw het eens?
Je moet luisteren naar de CD. Die man kan er niks van.
Noem je dat grunten? (Uit de kroeg kwam die met een stuk of zes neuten)
Die Mackintouch geeft me het gevoel alsof hij rechtstreeks uit het verzorgingstehuis komt. Onderbouwing is niet nodig, deze Mackintouch heeft het gewoon niet. En de CD ook niet. Noemt men dit Death Metal? Death Metal is toch niet zo toegankelijk. Dat is deze CD zeker wel. Ik heb de CD al op de achtergrond gedraaid op mijn werk. Bijna iedereen liep mee te zingen. Hier komt der Sonne.

Reactie van john op 10-11-2011 om 11:10u

Wellicht kan er via MF wat geld ingezameld worden.

Dit voor een (on)vrijwillige opname van Pudy in bijvoorbeeld Geestelijke verzorging - Delta Psychiatrisch Centrum.Reactie van Ed015 op 11-01-2012 om 20:30u
Score: 99 / 100

99....waarom, omdat de cd te kort is! Dit is waar het om gaat, de oorsprong...perfecte mix van Celtic Frost, Swedish death, Gb doom, crust en vakmanschap, alles klopt, incl eerlijke productie....hier zaten we op te wachten tussen al die deathcore shit.
Maakt geen flikker uit hoe je het noemt, het raakt je en gaat terug naar de bron en de oersound van Left hand Path, Lost Paradise,As the Flower Withers...kenners weten het.
Kan niet wachten op een tour!
Puddy....prima als je het niets vind, maar praat geen poep en lul niet als een Snotlip