Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

The Rotted - Ad Nauseam
Jaar van release: 2011
Label: Candlelight Records
The Rotted - Ad Nauseam
Het is alweer dik drie jaar geleden dat Gorerotted voortaan onder de naam The Rotted ging opereren en daarna ook nog met het meesterlijke Get Dead Or Die Trying op de proppen kwam. Het duurde even voordat de discografie van de band verder uitgebreid werd. Vorig jaar bracht de band nog in eigen beheer de EP Anarchogram uit, maar de nieuwe langspeler liet nog even op zich wachten. Ad Nauseam is het antwoord op het lange wachten en stelt wederom niet teleur. Hoewel, misschien een beetje dan.

Hoewel deze plaat onbetwist het handelsmerk van The Rotted met zich meedraagt, zijn er wat essentiële veranderingen merkbaar in de sound. Het moordende tempo waarin de mix van death metal en grindcore normaliter wordt afgewerkt is voor het grootste gedeelte teruggedrongen. Deze stijlwijziging is gedurfd, maar niet onverstandig. Ook in de loggere variant is The Rotted onmiskenbaar duister en vuig. Een goed voorbeeld is openingstrack Anarchogram Sun, dat zo heerlijk ranzig en smerig klinkt en juist door dat aangepaste tempo een van de beste nummers van de plaat is. Toch blijft het duidelijk, als de band eenmaal weer het tempo opvoert, waar de ware kracht ligt. Het levert in ieder geval een plaat op met meer variatie dan de voorganger.

Naast de eerder genoemde openingstrack, zijn Surrounded By Skulls (met een heerlijk pakkend refrein), het Napalm Death-achtige Apathy In The UK en het zwartgallige en humoristische Mötörbastärds de absolute hoogtepunten van de plaat. Helaas heeft het album toch een paar momenten die weinig boeiend zijn en dat kan in zekere zin dodelijk zijn. Gelukkig duren deze niet al te lang en is het zeker geen straf om deze plaat uit te zitten.

Get Dead Or Die Trying blijft echter voorlopig de standaard. Over de gehele lengte heeft The Rotted allicht meer te bieden met Ad Nauseam, maar het weet niet overal even goed te boeien. Desondanks kan de liefhebber ongetwijfeld weer genieten van de uit beton opgetrokken riffs, de strakke drums en het gebrul van Ben McCrow. Wat dat betreft is de band onveranderlijk.

Tracklist:
1. Anarchogram Sun
2. Rex Oblivione
3. Surrounded By Skulls
4. Non Serviam
5. Just Add Nauseam
6. Enter The Arena Of Unwell
7. The House Of Bedlam
8. Apathy In The UK
9. Motörbastärds
10. The Hammer Of Witches
11. Put Me Out Of Your Misery

Score: 75 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 24 oktober 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]