Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Rhapsody Of Fire - From Chaos To Eternity
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Rhapsody Of Fire - From Chaos To Eternity
Alles wijst erop dat de Italiaanse ‘film score metal’ sensatie Rhapsody Of Fire staat te popelen om zijn zogeheten ‘emerald sword saga’ (een conceptverhaal dat zich uitstrekt over de volledige geschiedenis van de band) definitief tot een episch einde te brengen. Na een jarenlange (noodgedwongen) stilte, wegens een zich voortslepende rechtszaak met Magic Circle Music-eigenaar Joey DeMaio, volgen de albums zich inmiddels in razendsnel tempo op. Vorig jaar verscheen met het prima The Frozen Tears Of Angels de langverwachte opvolger van het uit 2006 stammende Triumph Or Agony. Later in 2010 verscheen met The Cold Embrace Of Fear alweer een ruim 35 minuten durende EP.

Inmiddels ligt ook From Chaos To Eternity in de winkels. Aangezien dit het slotstuk van de saga is, mag verwacht worden dat de band werkelijk alles uit de kast trekt. En het mag gezegd worden: de band klinkt gedreven, er wordt vurig gesoleerd en frontman Fabio Lione zingt weer de sterren van de hemel. Nummers als Tempesta Di Fuoco, dat door zijn fraaie Italiaanse zang bijzonder goed tot zijn recht komt, het dreigende Ghosts Of Forgotten Worlds (met razendsnel gitaarwerk) en het opzwepende Tornado laten horen dat Rhapsody Of Fire nog altijd in staat is om een staaltje heerlijke, onvervalste epische power metal af te leveren.

Ook de ballads van de band klinken steeds indrukwekkender. Waar de dunne lijn tussen kunst en kitsch bij Rhapsody Of Fire vroeger nogal eens richting laatstgenoemde opschoof, klinkt een nummer als Anima Perduta indrukwekkend en meeslepend. From Chaos To Eternity klinkt echter over de gehele linie een stuk agressiever dan het oudere werk. Een nummer als Aeons Of Raging Darkness klinkt bij vlagen grimmig en bevat zelfs hier en daar een aantal blackmetalscreams. Met het negentien minuten durende afsluitende epos Heroes Of The Waterfalls’ Kingdom krijgt de luisteraar een waar mini-hoorspel voor zijn kiezen. De afwisseling is haast ongekend: het nummer varieert van subtiel en folky tot superbombastisch en groots.

Rhapsody Of Fire levert met dit album eigenlijk precies het album af waarop iedereen hoopt. Alle vertrouwde elementen zijn vertegenwoordigd en het compositorische niveau is zoals gebruikelijk enorm hoog. Hoe goed ik From Chaos To Eternity echter ook vind, ik word niet meer zo overdonderd als op albums als Power Of The Dragonflame en met name het soundtrackachtige meesterwerk Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret (dat hoog in mijn top tien van het afgelopen decennium eindigt). Desondanks is From Chaos To Eternity een waardig einde van de saga. Als power metal album steekt deze plaat met kop en schouders boven veel genregenoten uit.

Tracklist:
1. Ad Infinitum
2. From Chaos To Eternity
3. Tempesta Di Fuoco
4. Ghosts Of Forgotten Worlds
5. Anima Perduta
6. Aeons Of Raging Darkness
7. I Belong To The Stars
8. Tornado
9. Heroes Of The Waterfalls' Kingdom

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 26 juni 2011

Koop dit album in

Meer Rhapsody Of Fire:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rob op 26-06-2011 om 22:31u

En bedankt, nu moet ik die plaat gaan kopen ook haha

Reactie van Jos op 27-06-2011 om 22:46u
Score: 90 / 100

Dit is echt een van de betere RhapsodyOF platen, zoniet hun beste. De songs zitten erg goed in elkaar, Briljant gewoon.

Reactie van Een Metalfan op 28-06-2011 om 19:16u

KOPEN STRAKS

Reactie van Francis op 02-07-2011 om 17:27u
Score: 95 / 100

Weet iemand of dat Rhapsody of fire nu echt stopt ,of is het maar juist het einde van het verhaal?
Gaan ze nog nieuwe cds maken ???
Je vind dat op de site van de band ook nergens terug

Reactie van René op 03-07-2011 om 22:30u

Alleen einde van het verhaal.

Reactie van Francis op 04-07-2011 om 19:58u

Merci Rene
Ben gerust gesteld
Vind het een magiesche band ,gezien in charleoi belgie
beste dat ik gezien heb ooit !!!