Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Within Temptation - The Unforgiving
Jaar van release: 2011
Label: Sony Music
Within Temptation - The Unforgiving
Within Temptation is een perfect voorbeeld van een band die zowel creatief als toegankelijk (of commercieel, wat je wilt) kan klinken. De Nederlanders zorgden sinds de doorbraak met Mother Earth voor een tweesplitsing in metalland, waarbij de sound door het ene kamp in de armen werd gesloten en waarbij de andere groep al het naderhand verschenen materiaal rechtstreeks richting afvalbak verwees. Dat is ieders goed recht, maar wanneer iemand zich niet druk maakt over commercieel succes, dan kun je er niet onderuit dat Within Temptation gewoon een geweldige band is die volgzame clubjes als Delain en Kingfisher Sky mijlenver voor blijft.

The Unforgiving gooit in dat opzicht alleen maar meer olie op het vuur. Ongegeneerd snoept de band uit oeuvres van jaren tachtig popbands en men laat zich zelfs verleiden tot keyboardlijnen en ritmes die meer thuishoren in de dancesector. Dat is misschien vloeken in de kerk voor menig liefhebber, maar die houding zou echt zonde zijn. Deze nieuwe schijf is namelijk steengoed en veel te indrukwekkend om lacherig de draak mee te steken. De combinatie van rockende gitaren, orkestrale bombast en de majestueuze zang van Sharon Den Adel knalt namelijk overtuigender dan ooit de speakers uit. Persoonlijk vind ik het alleen maar mooi dat de band metalvreemde invloeden in de sound pompt. Deze elementen werken absoluut verrijkend en maken van Within Temptation zeker geen ordinaire popband.

Het meest overdonderend is toch die fantastische zang. Deze zangeres weet precies wat ze wel en niet kan en laat voor het eerst de klassieke invloeden volledig achterwege. Veelzijdig en zuiver zingt ze gedurende de gehele plaat de sterren van de hemel. Daar stopt het overigens niet, want de nummers zijn zonder overdrijven allemaal heel erg sterk. Goed, de grootse productie helpt ook wel mee aan de toegankelijkheid van het materiaal, maar met een productie maak je niet zulke verslavende melodieën, gave zanglijnen en gitaarsolo's. Dat laatste is opmerkelijk, want ondanks alle koren, keyboards en orkestrale arrangementen, scheurt men er af en toe heerlijk melodieus op los. In de basis is Within Temptation dan ook nog gewoon een metalband, zij het aangevuld met heel veel extra elementen. Het poppy refrein en de pompende danceritmes in Sinéad werken bijvoorbeeld net zo goed als de akoestische accenten in het dramatische Lost.

Als stoere metalhead heb ik mijn uiterste best gedaan om nog ergens over te mekkeren, maar het is me niet gelukt. Songs als Shot In The Dark en de hit Faster zitten gewoon heel erg goed in elkaar en blijken ook nog eens dagen lang in je kop rond te blijven zingen. Het zijn puntgave rocksongs met talloze hooks, prachtige melodielijnen en weergaloze zangstukken. Eigenlijk precies wat we verwachten van een goede plaat. Dat is The Unforgiving dan ook geworden. Geen zwakke momenten, een mooi concept en in de vorm van een dvd vind je nog wat leuke filmische aanvullingen op een aantal songs.

Within Temptation gaat ongetwijfeld weer dik scoren bij de talloze fans die de band inmiddels heeft, maar dat is op basis van deze jongste telg zeer terecht. Geen geforceerde knipogen naar emotieloze schreeuwbands of modieuze bieberkapsels, maar simpelweg een sterke en uitstekend uitgewerkte cd die garant staat voor tonnen luisterplezier. Scoor in ieder geval de versie met dvd, want in tegenstelling tot veel extra discs, vormt dit schijfje wel een waardevolle toevoeging die de nummers alleen maar meer (visuele) kracht bij zet. Er is tevens een comic verschenen met als leidraad het concept van deze plaat en daar verschijnen de komende tijd vervolgen op. Wellicht dat men daar een beetje doorschiet, maar gezien de geboden kwaliteit mogen we niet klagen. Zo zien en horen we dat graag.

Tracklist:
1. Why Not Me
2. Shot In The Dark
3. In The Middle Of The Night
4. Faster
5. Fire And Ice
6. Iron
7. Where Is The Edge?
8. Sinéad
9. Lost
10. Murder
11. A Demon's Fate
12. Stairway To The Skies

Score: 92 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 maart 2011

Koop dit album in

Meer Within Temptation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Ron op 30-03-2011 om 13:58u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens, uitstekende plaat!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van pos op 30-03-2011 om 15:25u
Score: 85 / 100

Tja ik ben geen groot fan meer van ze en grotendeels afgehaakt na het geweldige debuut. Maar de kwaliteit van de band en de nummers staat absoluut buiten iedere discussie. Het klinkt gewoon als een klok en ieder nummer is gewoon erg goed en catchy. Niets mis mee.

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Rocko op 30-03-2011 om 15:40u
Score: 98 / 100

Heb de cd met dvd besteld dus ik ben heel benieuwd. De akoestische versie die van Faster heb gehoord beviel me erg goed. De rest is nog even afwachten maar deze band levert kwaliteit.

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Darker op 30-03-2011 om 20:39u
Score: 98 / 100

Prachtige en kwalitatief hoogstaande plaat!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Nick op 31-03-2011 om 14:28u
Score: 80 / 100

Prima plaat!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Marco op 31-03-2011 om 14:35u

Jammer dat er alleen onzinnige juichreacties van fanclubleden geplaatst mogen worden

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Procrustus op 31-03-2011 om 15:23u

Die sfeer komt inderdaad wel een beetje naar voren in deze review, Marco. Vind ik ook jammer. Toch denk ik niet dat dat Jeroen's bedoeling is. Ik heb een hekel aan het 'bashen' van albums omdat een band commercieel/untrue zou zijn, maar tegenwoordig gebeurd het tegenovergestelde misschien wel vaker. Noem het maar het preventief bashen van critici.

Persoonlijk weet ik trouwens niets van deze plaat. Misschien luister ik hem nog wel eens. De eerste drie platen van de band vond ik geweldig (ja, ook mother earth). The silent force heb ik van de week nog gedraaid, maar het sprak me niet aan. De keyboardlijnen van dat album waren prima, maar ik kreeg het gevoel dat de gitaren zich vrijwel volledig beperkten tot powerchords en dat vind ik niet zo interessant.

De rest van hun werk heb ik daarna eigenlijk niet meer gevolgd. Misschien zou ik daar wat aan moeten doen. Vermakelijk is het in iedergeval live doorgaans nog wel (en als ik toch een keer op hetzelfde festival aanweig ben als de band)...

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van mara op 31-03-2011 om 16:16u
Score: 99 / 100

hun zijn wel echt heel goed, en die cd is hartstikke goed!!!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van metalkerel op 31-03-2011 om 17:37u
Score: 90 / 100

Ik had geen hoge verwachtingen van deze band.Maar deze cd is erg goed.Er zitten 2 nummers op die klinken net als iron maiden alleen is bruce dickinson ,sharon van adel.kan niks anders zeggen dan klasse

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Een Metalfan op 31-03-2011 om 19:34u
Score: 10 / 100

Cd gekocht en beluisterd en weg gegeven aan mn zusje...

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Een Metalfan op 31-03-2011 om 20:23u

Gefeliciteerd

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Een Metalfan op 01-04-2011 om 16:42u

jij ook

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Pierre op 02-04-2011 om 12:45u
Score: 9 / 100

Draai hem vaak

Goeie plaat

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Michelle op 02-04-2011 om 13:52u
Score: 100 / 100

Geweldige plaat :) Leuk die verschillende invloeden maar voor het gevoel die je erbij krijgt is gewoon Within Temptation
De cd wordt hier thuis vaak gedraait

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van henny op 02-04-2011 om 15:02u
Score: 100 / 100

Geweldige cd , eindelijk een band die risco durft te nemen

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Matthijs op 02-04-2011 om 17:54u
Score: 88 / 100

Zeer overtuigende plaat!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van robin op 02-04-2011 om 18:20u

jullie zijn allemaal hollanders zeker,,??????????wat heeft dat what the fuck nog met metal te maken!!!!!!!!!!!!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Procrustus op 02-04-2011 om 22:44u

Ja, dus? Dan kan het nog wel goed zijn, toch? En er wordt hiet zovaak net-niet metal beoordeeld

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Appie op 03-04-2011 om 09:45u
Score: 90 / 100

Hoezo niet metal !
Je kunt het mooi vinden of niet maar Within Temptation is gewoon metal.
Wel commercieel ok.
Metal heeft veel verschillende takken en dit is er een van.

Ben al lang blij dat Within Temptation regelmatig op de radio gedraaid wordt.
Een keer iets anders dan die klote Kane die denken dat ze de beste band van nederland zijn, maar helaas nog nooit een cd in het buitenland hebben verkocht.

Dit album doet het schijnbaar heel goed in veel landen.
( zelfs in America )
De export prijs van best verkopende nederlandse band hebben ze de komende 3 jaar al weer te pakken.
Terecht want dit is gewoon een heel goed album.




Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Matthijs op 03-04-2011 om 13:41u

Het is sowieso wel heel erg jammer dat mensen de band al afschieten omdat ze nou eenmaal (terecht) veel platen verkopen. Dan zijn ze blijkbaar niet meer ''trve'' zeker?

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van RUben op 03-04-2011 om 14:47u
Score: 95 / 100

Je kan zeggen wat je wil, maar als een album uit het niks op nummer 1 binnenkomt in Amerika, dan doe je het gewoon ontzettend goed!

Daarnaast is het gewoon een geweldige plaat EN een van de eerste die zo'n geweldig conceptidee helemaal uitgewerkt heeft.

Dik verdiende hoge score!

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Peter op 04-04-2011 om 13:58u

Heb het album niet gekocht en zal ik waarschijnlijk ook niet doen, maar word af en toe wel flauw van die figuren die alles afzeiken wat geen 'true metal' zou zijn.
Als je van 'true metal' houdt ga dan zelf wat op je gitaartje bashen, neem het op en draai het grijs. Behalve jijzelf zal er dan geen hond naar luisteren en weet je zeker dat het dus ' true' is.

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Tjeerd op 06-04-2011 om 00:43u
Score: 100 / 100

Ik zal em eens beluisteren :3

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Peter op 06-04-2011 om 16:03u

Je geeft een score van 100/100 en zegt dat je hem ook eens zal beluisteren... Meestal beoordeel ik een plaat pas als ik 'm al beluisterd HEB.

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Metal Meepy op 25-04-2011 om 20:35u
Score: 15 / 100

Ik zal wel weer gekielhaald worden (zie bij Turisas), maar ik begrijp werkelijk niet waarom anno 2011 deze plaat zulke juichende kritieken krijgt. OK, prima muzikanten, en ja: nog steeds een mooie strot... maar dat maakt nog geen goede plaat. Of 't wel/geen metal is maakt me geen donder uit, maar hier is werkelijk helemaal niets nieuws onder de zon. En daarnaast zijn de nummers simpelweg niet goed genoeg...

Nou ja... het zal juist daarom wel een contender zijn voor de no.1 positie in de jaarlijst. Zucht... In vergelijking hiermee was de no. 1 van 2010 (Iron Maiden) werkelijk subliem...

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Een Metalfan op 25-04-2011 om 21:16u

Metal mieperd

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Metal Meepy op 26-04-2011 om 09:31u

:)

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van Metal Meepy op 27-04-2011 om 23:27u
Score: 15 / 100

Ok, ik mag dan een mieperd zijn, maar ik had tijdens de eerste luisterbeurt echt steeds het idee dat ik het allemaal al eens gehoord had. Vandaar dat ik hierboven zei dat ik deze plaat "helemaal niets nieuws onder de zon" vond.

Nu ga ik deze band niet van bewuste plagiaat betichten, maar na een 2e luisterbeurt kwam ik toch al tot het volgende:

1. De base-riff in "In the middle of the night" komt gewoon direct van "The Exorcist Theme" (ofwel "Tubular Bells" van Mike Oldfield).

2. De intro riff in "Faster" lijkt wel heel verdacht veel op "Every Breath You Take" van The Police.

3. De melodie-lijnen in "Faster" zijn wat mij betreft maar een minimale variatie op "Wicked Game" van Chris Isaak.

4. Het begin van "Fire and Ice" is voor mij identiek aan een stuk van Sibelius. Moet nog uitzoeken welke, maar 't zou wel eens "Finlandia" kunnen zijn.

5. De base-riff in "Iron" komt m.i. uit "Transylvania" van Iron Maiden.

6. Bij "Lost" ligt een vergelijking met "Nothing else Matters" van Metallica voor de hand, maar ik hoor ook zeker "Morning has Broken" van Cat Stevens (vooral rond de accoustische gitaar-solo).

7. Verder komt het hele nummer "Lost" me verdacht bekend voor, maar dat komt misschien wel door de zelf-repetitie t.o.v. "Shot in the Dark". Vergelijk beide nummers maar eens...

8. Een stukje van de synthesizers in "A Demon's Fate" lijkt direct uit een nummer van Cradle of Filth te komen, volgens mij een nummer van Cruelty and The Beast. Moet ik nader uitzoeken...

En dit is maar het topje van de ijsberg. Vele andere delen ken ik ook, maar kan ik niet direct plaatsen. Zo bizar heb ik het echt nog nooit meegemaakt. Ik geloof niet dat ik op basis hiervan eerder een onjuiste score heb gegeven. Dit is _echt_ niets nieuws onder de zon...

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van ai op 19-06-2011 om 18:35u
Score: 40 / 100

Popmuziek doet het altijd goed op MF

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van rubenm op 14-10-2011 om 21:59u
Score: 50 / 100

op "Sinead" klinkt ook een akkoordenschema gejat van "Pristine" van Delain
Verder zijn de riffs helemaal niet zo sterk, klinken alsof ik ze ook ff snel bedacht zou kunnen hebben. Hetzelfde geldt voor de akkoordprogressies.
Ik vind de disco achtige stukjes nog wel het sterkst van dit album...

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van memyself &I op 08-07-2012 om 11:26u

zucht....mbt alle vergelijkingen....

Within Temptation - The Unforgiving
Reactie van leggie op 16-09-2012 om 22:03u
Score: 78 / 100

Vindt dat Sharon aardig op der tenen moet staan om alle toon hoogte te halen, en moet helaas zeggen dat de nummers snel vervelen.
Al me al een aardig album als je hem niet te vaak draait.