Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Carcass - Swansong
Jaar van release: 1996
Label: Earache Records
Carcass - Swansong
In 1995 viel het doek voor Carcass. Nadat de band een deal had getekend bij major label Columbia en Michael Amott de band meteen na de release van Heartwork had verlaten, werd begonnen met de opnames van het vijfde studioalbum. Door een hoop gezeik met Columbia, de terugkeer naar Earache en een afnemende interesse van Bill Steer voor het metalgenre in het algemeen, ging de band uit elkaar, nog voordat Swansong uitgebracht was.

Swansong werd de band echter niet door alle fans in dank afgenomen. Veel Carcass-aanhangers vonden dat de laatste troef uit hun discografie té melodieus was en dat de invloed van Columbia, die graag wilde dat de band een groter publiek bereikte, veel te groot was geweest. Toch is dit een van mijn favoriete Carcass-albums. Nummers als Keep On Rotting In The Free World, Black Star en Generation Hexed komen nog zéér regelmatig langs op mijn iPhone en behoren tot mijn favoriete nummers van deze magnifieke band. Het is juist het commerciële meezinggehalte dat deze nummers onweerstaanbaar maakt.

De stem van Jeff Walker op deze plaat is ongeëvenaard. Goed verstaanbare grunts die naadloos passen in de strakke melodieuze gitaarlijnen, welke goed doordacht zijn. De songs zitten prima in elkaar en vormen een goed geheel, al vind ik het hier en daar, vooral waar het de drums betreft, wel erg gelikt klinken. Dit is vooral debet aan de productie van Colin Richardson, die op Swansong wel heel erg ver gaat in het polijsten van de drums en gitaren.

Deze digipack re-issue bevat slechts één bonusnummer wat ik het grote minpunt vind van deze release. Death Rider Da is namelijk niets meer dan een klein stukje van R**k The Vote, met screams van Colin Richardson. Grappig, dat wel, maar voor de Swansong-sessie zijn zeventien nummers opgenomen, waarvan er twaalf op de plaat verschenen. De overige vijf staan op Wake Up And Smell The… Carcass, de rare-tracks compilatie die Earache in 1996 uitbracht. En dan wordt het dus een geldkwestie, want deze vijf nummers hadden een perfecte aanvulling geweest op deze luxe digipack, maar in plaats daarvan worden we nu afgescheept met een stickervel… Het dvd-gedeelte met het vijfde deel van het Carcass-interview is (net als op de vorige vier platen) de moeite van het kijken waard en ik zou dit graag zien uitgebracht als aparte dvd, zodat het als één doorlopende documentaire bekeken kan worden.

Swansong mag dan wel niet de legendarische status van bepaalde eerdere platen bereikt hebben, het is wel weer het vijfde succes op rij van één van de meest invloedrijke metalbands aller tijden. Sinds 2007 treedt Carcass weer op, maar de kans op nieuw materiaal is volgens de heren erg klein. Zolang Carcass echter blijft optreden, blijf ik hopen op nieuw materiaal. Lang leve Carcass...

Tracklist:
Swansong:
1. Keep On Rotting In The Free World
2. Tomorrow Belongs To Nobody
3. Black Star
4. Cross My Heart
5. Child’s Play
6. Room 101
7. Polarized
8. Generation Hexed
9. Firm Hand
10. R**k The Vote
11. Don’t Believe A Word
12. Go To Hell
13. Death Rider Da

DVD: The Pathologists Report – Part V: Decomposition
1. Issues With The Release
2. Extreme But Not As We Know It
3. Moving To Columbia
4. The Cover Artwork
5. Mike Hickey + Carlo’s Involvement
6. The End Is Nigh
7. The Aftermath
8. Influencing The Next Generation
9. Ken Talks About His Illness
10. Outtakes

Score: 88 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 16 maart 2011

Koop dit album in

Meer Carcass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Carcass - Swansong
Reactie van Een Metalfan op 16-03-2011 om 11:37u
Score: 75 / 100

Een van je favoriete platen en toch de eerste de beste songtitel verkeerd hebben. Knap!

De andere nummers zouden inderdaad een stuk betere bonus zijn geweest dan dat ene nummer. Ik denk trouwens dat ze dit beter al onder de Blackstar (Rising) naam hadden kunnen uitbrengen, maar ja.

Carcass - Swansong
Reactie van The Hellion op 19-03-2011 om 02:03u
Score: 85 / 100

Prima plaat, maar de inspiratie was duidelijk al weg.

Carcass - Swansong
Reactie van Een Metalfan op 19-03-2011 om 02:48u

toch weer super vet vrig jaar op gmm...goed verkeerde podium en verkeerde tijd,maar wat was dit gaaf..

Carcass - Swansong
Reactie van Wout op 01-11-2011 om 14:55u
Score: 75 / 100

Aardige plaat. Toch wel minder dan Heartwork in mijn ogen. Vooral een stuk melodieuzer.