Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Belphegor - Blood Magick Necromance
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Belphegor - Blood Magick Necromance
Hoewel het Oostenrijkse Belphegor de laatste jaren flink aan de weg timmert met zijn blasfemische, strakke death metal, zullen maar weinig mensen weigeren te erkennen dat de afgelopen albums niet de meest originele werkstukken waren. Want daar waar deze band met albums als Lucifer Incestus en Pestapokalypse VI buitengewoon veel indruk wist te maken, bleek vooral het hierop volgende Bondage Goat Zombie toch vooral een wat matte herhaling van zetten te zijn. Met Walpurgis Rites – Hexenwahn werd echter weer voorzichtig een stijgende lijn ingezet, hoewel ook die plaat niet van buitengewoon veel originaliteit beticht kan worden.

Het is des te spijtiger dat Belphegor met Blood Magick Necromance nadrukkelijk wél dat originelere geluid nastreeft, maar daardoor tegenstrijdig genoeg juist aan kracht inboet. Bij het begin van dit album is daar evenwel niets van te merken, want met opener In Blood - Devour This Sanctity start de band vlammend en gedreven. Ook het korte, maar intense Angeli Mortis De Profundis (de zoals altijd uitermate infantiele teksten terzijde gelaten) beukt er ouderwets op los. Het echte venijn zit echter in de staart van dit album, waar Belphegor de luisteraar nog even keihard om de oren slaat met het ijzersterke Possessed Burning Eyes en de furieuze afsluiter Sado Messiah.

Over het algemeen gaat Belphegor op dit negende album echter wat meer afwisselend te werk. Naast de nodige krakers staan er namelijk ook de nodige licht symfonische, zware, slepende midtempo-nummers op Blood Magick Necromance. Jammer genoeg valt de band juist hier enigszins door de mand, want die nummers zijn simpelweg niet interessant genoeg om lang te blijven boeien. Daardoor kakt het album met nummers als Rise To Fall And Fall To Rise (te lang en saai) en Impaled Upon The Tongue Of Sathan een beetje in. Het enige écht overtuigende midtempo-nummer is het dreigende en sfeervolle Discipline Through Punishment (dat doet denken aan een nummer als Bluhtsturm Erotika), waarin de sadistisch geblafte Duitse teksten het nummer extra cachet meegeven.

Hoewel de band dus hoorbaar moeite doet om eens wat origineler uit de hoek te komen, is het extra zuur dat juist de midtempo-nummers nu tekortschieten. Uiteindelijk stelt Blood Magick Necromance dus toch een beetje teleur. Het album bevat zeker enkele knallers en zoals altijd is de productie weer heerlijk zwaar, maar een echte topper is dit niet geworden. Desondanks bevat dit album genoeg momenten voor een kleine veertig minuten (hersenloos) vermaak, maar het niveau van met name Lucifer Incestus en Pestapokalypse VI wordt niet meer gehaald.

Tracklist:
1. In Blood - Devour This Sanctity
2. Rise To Fall And Fall To Rise
3. Blood Magick Necromance
4. Discipline Through Punishment
5. Angeli Mortis De Profundis
6. Impaled Upon The Tongue Of Sathan
7. Possessed Burning Eyes
8. Sado Messiah

Score: 75 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 17 februari 2011

Koop dit album in

Meer Belphegor:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Arnold op 19-02-2011 om 12:30u
Score: 85 / 100

niet mee eensch. alhoewel dit het eerste album is van belphegor dat ik luister aangezien mijn metal-head zijn pas sinds een jaar of wat is gestart en ik dus geen oordeel kan geven over de wat de reviewer noemt "betere" albums lucifer incestus en pestapokalypse VI vind ik blood magick necromance toch bijzonder aangenaam in het gehoor liggen.

persoonlijk vind ik de nummers die jij beschouwd als "minder" zoals Rise To Fall And Fall To Rise en Impaled Upon The Tongue Of Sathan voldoen. ik vind het fijn dat niet alles zich voltrekt in een lomp ros-er-maar-op-los tempo. ik vind juist sprake van voldoende afwisseling, en geslaagd ook.

Reactie van Hendrik op 20-02-2011 om 19:33u
Score: 85 / 100

Ik ben het hier ook niet echt mee eens. Ik ben nu al enkele jaren een belphegorluisteraar en ze hebben me al enkele keren overdonderd maar ook al teleurgesteld. Dit album is een duidelijk geval van het eerste want wat een knaller. Superbe productie, fantastische riffs, heerlijk dreigende sfeer. Nee, dit is een betere Belphegor plaat.

Reactie van Frank op 04-03-2011 om 16:38u

Hersenloos vermaak? wat moet ik me daar bij voorstellen?

Reactie van joeri op 09-03-2011 om 12:16u
Score: 85 / 100

ik vind het zeker een van de betere albums
er zit meer afwisseling in met tempo en dat soort dingen
het maakt het juist lekker om naar te luisteren

Reactie van CARLO op 03-05-2011 om 17:56u

Goed album,en de afwisselingen maken het inderdaad waardig om het hele album van begin tot eind te luisteren, Peter Tagtgren heeft ook deze keer weer een perfecte productie aan het album gegeven!!!!!

Reactie van MØRKE HJERTET op 10-05-2011 om 16:25u

Great album , love the titletrack !