Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Hour Of 13 - The Ritualist
Jaar van release: 2011
Label: Earache Records
Hour Of 13 - The Ritualist
Theoretisch gezien behoort Ozzy Osbourne alweer bijna vijftien jaar tot de line up van Black Sabbath. Heaven And Hell even buiten beschouwing gelaten uiteraard, heeft de band sinds Forbidden uit 1995 geen nieuw album meer uitgebracht. Het gat in de markt dat ontstaan is, moet wel gigantisch zijn. De laatste jaren zijn er veel bands geweest die pogingen hebben ondernomen om dat gat op te vullen. Je snapt het al: geprobeerd en gefaald. Niet dat die bands slecht zijn, maar meer omdat Black Sabbath onvervangbaar is. Met het luisteren naar het laatste album van het Amerikaanse Hour Of 13 weet ik dat er een band is die in ieder geval verdomd dichtbij gekomen is.

Is deze review niet wat aan de late kant, hoor ik sommige doomfanaten denken. Ja en nee. Ja, omdat The Ritualist in februari 2010 al werd uitgebracht door het onbekende label Northern Silence. Nee, omdat Earache Records inzag dat een pareltje als deze de wereld niet onthouden mag worden. Een uitstekende keuze, al drong dat besef niet direct door. The Ritualist is een album dat met iedere luisterbeurt wat geheimen prijsgeeft.

Om terug te komen op de vergelijking met Black Sabbath: dit album past probleemloos tussen de klassiekers uit de jaren ’70. Philip Swanson zingt net zo nasaal als Ozzy en Chad Davis schudt riffs uit zijn mouw die zo op naam van Tony Iommi hadden kunnen staan. De muziek van Hour Of 13 is wel iets experimenteler, maar heeft wel datzelfde occulte sfeertje. Voor doom metal zit het tempo er grotendeels behoorlijk in. Heerlijk hoe er soms op los gerifft wordt. Het geheel is prachtig aangekleed met sterke NWOBHM-achtige gitaarsolo’s. Enkel de teksten kunnen misschien wat beter.

Het aanwijzen van de sterkste songs is een bijzonder moeilijke opgave. Het gemiddelde ligt erg hoog. Sowieso is de titelsong fantastisch. Soldiers Of Satan en Evil Inside bevatten alle ingrediënten voor een doomklassieker. Slechte nummers zul je hier gewoon niet vinden. The Ritualist is de perfecte plaat voor wie al jaren vergeefs op een nieuw album van Black Sabbath wacht. Luistert en gij zult niet teleurgesteld worden.

Tracklist:
1. The Gathering
2. The Ritualist
3. Naked Star
4. Demons All Around Me
5. Possession
6. Soldiers Of Satan
7. Evil Inside
8. The Crawlspace

Score: 93 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 17 januari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]