Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Anacrusis - Hindsight: Suffering Hour & Reason Revisited
Jaar van release: 2010
Label: Eigen beheer
Anacrusis - Hindsight: Suffering Hour & Reason Revisited
Zo kan het dus ook. "Als de platenmaatschappij het niet doet, dan doen we het toch gewoon lekker zelf." Dat moet de gedachtegang van Anacrusis ongeveer geweest zijn, toen ze begonnen met de opnamen van deze dubbelaar. Een geweldige beslissing, want de originele uitgaven werden geplaagd door matige producties en een nogal rommelige uitvoering. Niets van dat alles, dit keer.

Suffering Hour klinkt in ieder geval frisser dan ooit. Weg is de rommelige sound en weg is het onstrakke spel. Hoewel het origineel absoluut een bepaalde charme had, valt nu pas op hoe goed deze plaat eigenlijk is. Complexe en eigenzinnige thrash met elementen van Coroner en Voivod, maar tegelijkertijd uitgevoerd met een eigen gezicht. Rauwe riffs worden afgewisseld met briljante melodielijnen en het is goed om te horen dat zanger/gitarist Kenn Nardi nog steeds zo krijsend kan uithalen als in het verleden. Op de laatste officiële langspeler Screams And Whispers uit 1994 leek er immers toch wat sleet op zijn stembanden te zitten. Nu niet meer, want hij geeft composities als Present Tense en het gitzwarte tweeluik Annihilation Complete / Disemboweled een gestoord en schizofreen tintje met zijn gegier. Heerlijk!

Met Reason betraden deze Amerikanen de paden van de technische thrash en hoewel Suffering Hour bepaald geen eenvoudige kost was, maakte men het hier wel heel bont. Met de productie van nu is Reason dan ook een stuk beter verteerbaar dan in de jaren tachtig het geval was. Een complex bakbeest als Killing My Mind krijgt echt een extra dimensie door alle details die nu wél hoorbaar zijn. Anacrusis was zijn tijd ver vooruit, maar wist bij het grote publiek nooit een potje te breken. Ik betwijfel of dat nu wel het geval is, maar elke zichzelf respecterende metalliefhebber moet toch toegeven dat de kwaliteit van songs als Stop Me en het grillige Vital tegen genialiteit aanschurkt.

Ik heb ter vergelijking de oude releases nog eens gedraaid en de verbeteringen zijn echt grandioos. Deze twee albums spetteren als nooit tevoren. Wat mij betreft doen ze hetzelfde met Manic Impressions en Screams And Whispers, hoewel die platen door de meer melancholieke en uitgeklede aanpak destijds meer charme hadden dan de eerste twee schijven. Die eerste twee albums klinken echter nu beter en vetter dan ooit. Nu nog een label om dit (schandalig genoeg) eigen beheer product fatsoenlijk op de markt te gooien en wellicht begint de band wel aan een tweede jeugd. Van mij mag er dan ook best echt nieuw materiaal verschijnen. Met de kwaliteit van dit Hindsight is in ieder geval niets mis.

Tracklist:
Suffering Hour
1. Present Tense
2. Imprisoned
3. R.O.T.
4. Butcher's Block
5. Apocalypse
6. A World To Gain
7. Frigid Bitch
8. Fighting Evil
9. Twisted Cross
10. Annihilation Complete / Disemboweled
11. Injustice

Reason
1. Stop Me
2. Terrified
3. Not Forgotten
4. Wrong
5. Silent Crime
6. Killing My Mind
7. Misshapen Intent
8. Afraid To Feel
9. Child Inside
10. Vital
11. Quick to Doubt

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 7 januari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Metalen Ed op 07-01-2011 om 17:23u

Interessant release, eens opsnorren.

Is het nog steeds zo dat je de ene gitarist op de rechter speaker hoort en de andere gitarist op de linker speaker.
Dacht dat deze band dat had op hun cd's, volgens mij ooit eens gelezen in een recensie.

Reactie van Jeroen op 07-01-2011 om 18:15u

Neem van mij aan dat het een stuk beter in balans is en niet meer zo'n blubberig en rommelig zooitje. Goed, ook dat had een bepaalde charme, maar de geweldige nummers zijn er dik op vooruit gegaan dankzij de goede productie.

Wat je zegt, geldt volgens mij voor Screams And Whispers, daar heeft het wel een vervreemdend effect. Die hoeven ze wat mij betreft dan ook niet opnieuw op te nemen, omdat die kille sound gewoon goed past bij die muziek.