Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Atheist - Jupiter
Jaar van release: 2010
Label: Season Of Mist
Atheist - Jupiter
Dat sommige metalheads conservatief zijn in hun smaak, moge bekend zijn. Het lijkt de laatste jaren echter wel steeds erger te worden met deze gruwelijke kortzichtigheid. Bands als Exodus, Testament en Death Angel kozen allemaal voor een moderne sound en dat was in veel oren een absolute doodzonde. Wat vaak vergeten wordt, is dat we niet meer in de jaren tachtig leven en dat muzikanten ook graag met hun tijd meegaan. Atheist is een nieuw hoofdstuk in dit verhaal, want de plaat is nog geen week oud of het gezeik barst alweer los.

Ja, Jupiter heeft een heftige en moderne sound meegekregen en werd zelfs geproduceerd door Jason Suecof. Deze man is vooral bekend van zijn werk met Trivium en Chimaira en dat kan natuurlijk niet. Een cultband als Atheist mag zelfs niet in de buurt komen van studio's waar de hele stroom aan moderne metal(core)acts hun platen opnamen. De band zou opeens klinken als al die andere trendy death metalbandjes. Nee, Atheist had gewoon Scott Burns uit de mottenballen moeten halen en met een plaat met diezelfde grauwe sound als vroeger op de proppen moeten komen. Allemaal kolder. Volstrekte flauwekul. Die tijd is voorbij, afgelopen, finito. De eerste drie schijven van Atheist zijn terechte klassiekers in het tech-death/thrash straatje, maar het was wel heel simpel en goedkoop geweest om gewoon op dezelfde voet verder te gaan. Atheist gaat met de tijd mee en dat is terecht.

Genoeg gemekker, nu Jupiter. Ik kan er kort over zijn, want ondanks alle productionele mikmak is dit een logisch vervolg op de eerste twee albums van het Amerikaanse gezelschap. Elements was er toch ook nog? Jawel, maar dit nieuwe werkstuk bevat geen samba's of fusionpassages en is vooral een vette en technische death metalcd geworden. Waar een band als Cynic meer de rust en fusion opzocht, daar is Atheist toch vooral een echte metalband gebleven. De gitaarmuur is indrukwekkend, de riffs zijn nog altijd van een onpeilbaar hoog niveau en Kelly Shaefer briest als een dolle stier zijn teksten in het gilstokje.

Atheist heeft ditmaal wel geprobeerd om wat meer lijn in de composities aan te brengen. Zo is de rol van het basspel wat kleiner (gitarist Jonathan Thompson is nou eenmaal geen Tony Choy of Roger Patterson) en duiken er hier en daar ook ontzettend mooie en toegankelijke passages op, zoals in het sterke Fictitious Glide. Een groot verbeterpunt zit hem in de gitaarsolo's, die stukken melodieuzer en ronder zijn uitgewerkt. De nadruk ligt in de riffs wat meer op agressie en hardheid, maar dat wil niet zeggen dat Atheist ineens gelikte deathcore is gaan spelen. Nee, de groep freakt vooral functioneler en ondanks de wat te harde snaredrum, behoudt men het springerige gevoel voor dynamiek, zoals blijkt uit het aantrekkelijk opgebouwde When The Beast.

Hoewel ik toe moet geven dat Jupiter qua sound anders klinkt dan de oude cd's, is het zeker een waardige opvolger. Misschien dat de groep op het kunstzinnige vlak iets aan creativiteit heeft ingeboet en toch voor wat meer straightforward passages heeft gekozen, maar wanneer je beter luistert hoor je nog steeds die eigenwijze experimenteerdrift en technische lagen waar de band ooit furore mee maakte. Let trouwens ook op de fraaie hoes, iets waar de band vroeger toch al patent op had. Kun je er mee leven dat Atheist vanaf nu een eigentijdse sound heeft, dan kun je met een gerust hart toeslaan en genieten van alles wat de band vandaag de dag te bieden heeft. Kun je dat niet, dan heb je eigenlijk gewoon dikke pech.

Tracklist:
1. Second To Sun
2. Fictitious Glide
3. Fraudulent Cloth
4. Live And Live Again
5. Faux King Christ
6. Tortoise The Titan
7. When The Beast
8. Third Person

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 november 2010

Atheist - Jupiter
Reactie van Tomgoroth op 17-11-2010 om 19:28u
Score: 90 / 100

Amen!

Atheist - Jupiter
Reactie van iron_dennis op 18-11-2010 om 23:48u
Score: 89 / 100

Dikke plaat! Blij dat ze er weer zijn!

Atheist - Jupiter
Reactie van Marco op 20-11-2010 om 00:10u

Eindelijk eens metal zoals ik het graag hoor!!!! Kopen deze schijf

Atheist - Jupiter
Reactie van J-P op 02-12-2010 om 02:50u
Score: 90 / 100

Vette plaat, de meesters zijn terug en ik zit weer met plezier in de schoolbanken! Geweldig!

Atheist - Jupiter
Reactie van Ruud op 30-03-2013 om 16:02u
Score: 50 / 100

Natuurlijk mag een band met de tijd meegaan, maar dat wil niet zeggen dat iedere seconde volgepropt moet worden met riffs, deuntjes, geblaf en weet ik was. Bovendien trek ik de dichtgeplamuurde productie niet. Ik hoef geen jaren tachtig productie, maar dit is ook weer wat overdreven. Ik heb het slechts drie nummers volgehouden.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.