Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Hortus Animae - Waltzing Mephisto
Jaar van release: 2003
Label: Black Lotus Records
Hortus Animae - Waltzing Mephisto
Hortus Animae is een Italiaanse Black Metal band waarin we onder andere Ancient-drummer Grom terugvinden. De band omschrijft z'n stijl als "Imposing and majestic Black Metal mixed with Gothic elements", waar ik me wel in kan vinden. Het belangrijkste stilistische kenmerk van de muziek van Hortus Animae is ongetwijfeld Black Metal, maar de band vult dit met een dermate grote hoeveelheid buitensporige elementen aan, dat het vrij moeilijk is om de muziek te labelen. En dat kan haast alleen maar positief zijn, niet dan?

De Black Metal basis van de band is vrij sterk, wat zich uit de prima vocalen van Martyr Lycifer en af en toe in agressieve blastpassages ("Souls of the Cold Wind"!!!). Er komen echter vrij veel midtempo stukken langs, wat een scherpe dynamiek schept tussen rustige stukken en de meer uitgelaten passages. De manier waarop de heren die sterke afwisseling toepassen doet af en toe denken aan de wijze waarop Cradle of Filth dat doet. Wat Hortus Animae nog meer gemeen heeft met hun Britse collega-band, is het theatrale karakter van de muziek en teksten. Daar houdt echter de vergelijking wel op; de muziek van de Italianen heeft een geheel andere textuur en ook de gevoelens en sfeer die de muziek oproept verschillen behoorlijk.
Naast Black Metal uitbarstingen biedt het album de wereld aan symfonische trekjes. Niet zozeer orkestraal van karakter, en een stuk kleinschaliger dan wat de meeste bands van dat genre laten horen. Denk aan de tragische, melancholische klanken die piano en viool kunnen produceren, en sfeervolle synthlagen. Hortus Animae past deze, in de underground inmiddels omstreden, instrumenten op een zeer smaakvolle manier toe, waardoor ze op succesvolle wijze als volwaardige onderdelen van de sound gepresenteerd worden, in tegenstelling tot een haastige, verplichte aanvulling.

Daarnaast zijn er op "Waltzing Mephisto" enkele '80s Gothic en zelfs progressieve trekjes te bespeuren. Luister maar eens naar de melancholische zuivere zang in het nummer "Springtime Deaths", en de technische dwalingen in een nummer als "Welcome the Godless". Deze eigenschappen geven de muziek een bont, verzorgd karakter, en het resultaat is dat geen nummer als een ander klinkt en de plaat van begin tot eind blijft boeien.
Zeer aardig is een medley van Mayhem's Black Metal klasssieker "Freezing Moon", één of ander Italiaanse piano etude en Mike Oldfield's "Tubular Bells". Hoezo vergezocht? Het resultaat is echter uiterst vermakelijk, als je in gedachten houdt dat deze drie stukken werkelijk totaal oncompatibel zijn. Hortus Animae heeft het lef om het te proberen, en daar krijgen ze van mij een virtueel schouderklopje voor.

Het mooie artwork, verzorgde boekje en dito muziek maken "Waltzing Mephisto" een van de grote verassingen van de maand April. Als je van goedgespeelde, eerlijke symfonische Black Metal houdt en openstaat voor verassingen, zou ik dit album zeker even aan een luisterbeurtje onderwerpen. Gewoon een erg lekker debuutalbum, van een erg lekkere nieuwe band.

Tracklist:
1.
2. Enter
3. A Lifetime Obscurity
4. A Lifetime Obscurity
5. Springtime Deaths
6. Souls of the Cold Wind
7. Welcome the Godless
8. Freezing Moon including Tergo Incontro and Tubular Bells
9. A Feeble Light of Hope

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 12 mei 2003

Koop dit album in

Meer Hortus Animae:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hortus Animae - Waltzing Mephisto
Reactie van Alexus op 12-05-2003 om 20:11u
Score: 85 / 100

Zeker een goeie plaat. Heb hem nu op mp3-formaat maar ga hem binnenkort kopen

Hortus Animae - Waltzing Mephisto
Reactie van Een_Metalfan op 16-08-2003 om 15:23u
Score: 90 / 100

Geweldige cd.. eindelijk weer eens wat origineele metal