Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Circle II Circle - Consequence Of Power
Jaar van release: 2010
Label: AFM Records
Circle II Circle - Consequence Of Power
Delusions Of Grandeur was in mijn optiek zeker niet de beste release van goudkeeltje Zachary Stevens en kornuiten. Natuurlijk was de zang van een hoog niveau, maar qua composities bleef het allemaal niet echt hangen. Bovendien verzopen veel details in de veel te luidruchtige (standaard power metal) mix.

Het doet me deugd om te kunnen melden dat Circle II Circle weer op het juiste spoor zit. Geen pretentieus gedoe meer, maar gewoon een lekkere heavy metalschijf zonder al teveel poespas. Afgezien van het nogal cheesy refrein van het titelnummer doet de band waar het goed in is. En Zak? Die zingt zoals altijd de sterren van de hemel. Hoewel het songmateriaal niet de grandeur en spanning van Burden Of Truth bezit, is Consequence Of Power toch vooral een zeer degelijke schijf, die heerlijk wegluistert. Andy Lee rifft en giert er ouderwets sterk op los en hij wordt daarbij ondersteund door een strakke ritmesectie. De meerderheid van het materiaal beklijft bovendien al na één luisterbeurt.

Staan er dan geen verrassingen op deze nieuweling? Niet echt. Of het moeten de logge ritmes in het zware Out Of Nowhere zijn, waar ook het sterke refrein indruk maakt. Tevens klinkt het hardrockende Mirage vanwege de eenvoudige opzet en ouderwetse scheursolo's best verfrissend. Verder bewandelt de band geen nieuwe paden. Vanzelfsprekend doet de zang regelmatig denken aan Savatage, maar muzikaal vaart Circle II Circle nu echt een zelfstandige koers, voor zover daar sprake van kan zijn binnen dit genre. Het album staat vol met fraaie composities, uitgevoerd met de vakkundigheid die je van deze muzikanten mag verwachten. Misschien dat de muziek een stukje zwaarder is dan voorheen, maar de combinatie van effectieve gitaarpartijen en de heerlijke zang blijft ook nu kaarsrecht overeind. Ook vanwege de lekker vette productie is dit gewoon een dikke aanrader.

Tracklist:
1. Whispers In Vain
2. Consequence Of Power
3. Out Of Nowhere
4. Remember
5. Mirage
6. Episodes Of Mania
7. Redemption
8. Take Back Yesterday
9. Anathema
10. Blood Of An Angel

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 24 september 2010

Koop dit album in

Meer Circle II Circle:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 26-09-2010 om 15:20u
Score: 74 / 100

Zoals altijd weer een lekkere, degelijke plaat, maar helaas nooit meer zo geweldig als het debuut.