Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Sahg - III
Jaar van release: 2010
Label: Indie Recordings
Sahg - III
“Op een grote paddenstoel, rood met vreemde stippen, zat een lelijke trol heen en weer te wippen”.

Dat is althans wat in me opkomt als ik de fraaie hoes van dit album zie. Het klinkt ook als een perfect thema voor stoner- en doomgerelateerde bands. Het Noorse Sahg brengt twee jaar na II het album met de weinig verrassende titel III uit. Officieel wordt Sahg bestempeld als doom metal, maar vanwege het redelijk hoge tempo van hun muziek, is stoner passender.

III is een logisch muzikaal vervolg op het laatste album. Sterker nog, behalve wat meer invloeden uit de NWOBHM er niets veranderd. Bovendien heeft Sahg vorig jaar in Thomas Lønnheim eindelijk een vaste drummer gevonden, waardoor de band nu als kwartet door het leven gaat. Muzikaal horen we dezelfde uptempo stoner/doom metal (wat je er zelf van maakt natuurlijk) met een flinke scheut psychedelische elementen en dat resulteert wederom in een aantal sterke songs.

Net als op de vorige albums duurt het een tijd voordat je erin komt. Beschouw dat als iets positiefs, want zo valt er langer van de muziek te genieten. Na vele luisterbeurten zijn er enkele nummers die net boven de rest uitsteken. Door de prachtige, dreigende sfeer is de afsluiter Spiritual Void mijn favoriet, maar ook swingende songs als Hollow Mountain en Burden mogen er zeker wezen.

Sahg verdedigt zijn plekje in een behoorlijk uitgemolken genre, maar doet dat net als op de vorige twee albums met verve. Naar verwachting zal III in veel jaarlijstjes eindigen en dat is niet meer dan terecht. Als je nog niet met de muziek van Sahg bekend bent, dan is dit album een uitgelezen kans om ze te leren kennen.

Tracklist:
1. In Through The Eye
2. Baptism Of Fire
3. Mortify
4. Hollow Mountain
5. Mother's Revenge
6. Downward Spiral
7. Shadow Monument
8. Burden
9. Denier
10. Spiritual Void

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 9 augustus 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sahg - III
Reactie van Bastiaan op 22-09-2010 om 16:19u
Score: 85 / 100

(H)eerlijke plaat, die ro(n)ckt aan alle kanten! - we zitten weer op dezelfde lijn Ruud ;)