Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Guilt Machine - On This Perfect Day
Jaar van release: 2009
Label: Mascot Records
Guilt Machine - On This Perfect Day
Het afgelopen decennium heeft Arjen Lucassen vooral furore gemaakt met zijn symfonische metalproject Ayreon, waarmee hij de nodige albums van internationale klasse op ons heeft los gelaten. Veel van die albums kenmerkten zich door muzikale bombast, rijke composities en een breed scala aan gastmusici. Lucassen heeft echter ook een andere, meer introverte en rustige kant, die minder vaak in zijn muziek naar voren komt. In 2001 kregen we in de vorm van Ambeon al iets van die kant te zien, maar pas met het vorig jaar verschenen On This Perfect Day lijkt het erop dat Lucassen zich écht bloot durft te geven.

Dat doet hij overigens niet onder de vertrouwde noemer van Ayreon (momenteel op een laag pitje), maar met zijn nieuw opgerichte band Guilt Machine. On This Perfect Day is – zeker in vergelijking met alle pracht en praal van Ayreon – een verrassend sober en eenvoudig album geworden, met een donkere en heerlijk psychedelische ondertoon. Niet iedere liefhebber van Ayreon zal hier dus direct mee uit de voeten kunnen. Wie naar muzikale vergelijkingen zoekt, komt namelijk eerder uit bij bands als Pink Floyd en de statige neoprog van I.Q. dan bij Lucassen’s eerdere werk.

Qua kwaliteit doet On This Perfect Day gelukkig nauwelijks onder voor de rest van Lucassen’s oeuvre. De zes lange nummers (het merendeel klokt rond de tien minuten) ontvouwen zich langzaam – haast plechtig – en zijn bijzonder subtiel opgebouwd. Bovendien zorgen de toegevoegde effecten en samples voor een intrigerende extra laag in de muziek. Ook de teksten (die met verve worden gezongen door de relatief onbekende Jasper Steverlinck) zijn een stuk persoonlijker dan we van Lucassen zijn gewend, en dat komt de muziek absoluut ten goede. Met name de afsluitende nummers Over en Perfection? komen daardoor bijzonder intens over. De overige vier nummers doen daar echter nauwelijks voor onder en vooral opener Twisted Coil is van een bijzonder hoog niveau.

On This Perfect Day is een verrassend album geworden dat enige tijd en inspanning van de luisteraar vraagt om zich te laten doorgronden. Wie het album echter vaker draait, zal al snel ontdekken hoe sterk dit album is, juist in al zijn subtiliteit. Het laat een verfrissende kant van Lucassen horen waarvan ik hoop dat het meer is dan een eenmalig experiment. Daarvoor is Guilt Machine namelijk te goed. Verplichte kost voor de liefhebbers van donkere, psychedelische progrock.

Tracklist:
1. Twisted Coil
2. Leland Street
3. Green And Cream
4. Season Of Denial
5. Over
6. Perfection?

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 juli 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Een Metalfan op 23-07-2010 om 16:53u

jasper steverlinck is toch een bekende in België, en inderdaad een goede zanger. mss iets minder in Nederland, bij deze.

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Alex op 23-07-2010 om 22:07u
Score: 88 / 100

Ayeon op een laag pitje, zeg maar gewon afgerond dmv timeline. Kortom een toekomstig project van Arjen in die richting zal een andere naam krijgen.

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Een Metalfan op 24-07-2010 om 11:58u

Alex: Star One komt nu eerst, toch?

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Den op 24-07-2010 om 13:55u
Score: 95 / 100

Hij wil eerst aan een wat zwaarder project gaan werken (waarschijnlijk een nieuwe Star One), maar wil daarna ook nog zeker ooit een nieuw Guilt Machine album gaan maken.

Maar laat maar komen hoor, ik ben het zeker eens met de review, het is erg wennen, maar als deze plaat eenmaal tot je doordringt is het echt een blijvertje!

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Hans op 24-07-2010 om 18:46u

van mij hoeft zijn psychedelische werk niet zo, ik kijk reikhalzend uit naar een nieuwe Star One !

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Jeroen op 25-07-2010 om 19:47u
Score: 75 / 100

Leuke plaat, maar het is hier en daar wat te gezapig. De gitaarsolo's vind ik zelf in de meeste gevallen helemaal niets toevoegen. Heel erg random helaas. Een euvel waar de verantwoordelijke dame op eerder Ayreonwerk ook al mee te maken had.

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van Wob op 28-07-2010 om 16:24u

Star TWO is cominngg!! Er is n filmpje te vinden van n luistersessie, n select groepje fans krijgt de eerste (instrumentale) stukken te horen.
Hopelijk doet ie net als na Star ONE n minitourtje met veel Ayreon krakers in de setlist!
Deze plaat van Guilt Machine iis ook erg lekker trouwens

Guilt Machine - On This Perfect Day
Reactie van gilly op 04-08-2010 om 00:55u
Score: 75 / 100

Het album haalt het niveau niet direkt van de laatste ayreon albums maar er zitten heel mooie instrumentale stukken in, de combinatie van de stemtimbre en kleur vind ik niet erg passen bij de muziek. Niettemin Jasper een uitstekende zanger is, maar wat te gepolijst en te licht voor deze muziek denk ik zodat het geheel soms niet blijft hangen aan de ribben.