Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Avantasia - Angel Of Babylon
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Avantasia - Angel Of Babylon
Alsof één prima nieuw album nog niet genoeg is, schudt Tobias Sammet met Angel Of Babylon tegelijkertijd zijn tweede nieuwe album uit de mouw. Het eerder besproken The Wicked Symphony liet al horen dat Sammet bijzonder veel energie en werk heeft gestoken in het componeren en arrangeren van de nummers, die stuk voor stuk geweldige zang- en melodielijnen bevatten. Toch was ik in eerste instantie een beetje huiverig toen ik Angel Of Babylon voor het eerst beluisterde. Met de Lost In Space EP’s bleek Sammet namelijk best in staat om nieuw materiaal onnodig te verspreiden over twee releases, met matige resultaten als gevolg. Angel Of Babylon zou toch niet ook zo’n overbodige release met matige b-kantjes zijn?

Gelukkig blijkt die angst volledig ongegrond. Sterker nog: hoewel Angel Of Babylon in eerste instantie iets onder lijkt te doen voor The Wicked Symphony, blijkt deze plaat na meerdere luisterbeurten zelfs nóg sterker. Met name het eerste deel van het album behoort tot het beste materiaal dat Avantasia ooit produceerde. Opener Stargazers is direct een meesterlijk epos met een traag begin waarin veel nadruk ligt op de geweldige, pakkende zanglijnen. Daarna volgt een heerlijke versnelling en een ontzettend catchy refrein. Ook het hierop volgende titelnummer is fenomenaal. Het nummer is lekker snel, heeft een hoog ‘euforisch meebrulgehalte’ en kenmerkt zich door een refrein dat nog weken door je hoofd blijft spoken.

Het beste nummer moet echter nog komen, in de vorm van Death Is Just A Feeling. Dit is simpelweg het meest briljante Avantasia-nummer ooit geschreven. Het nummer wordt volledig gedragen door de meesterlijke zang van Jon Olivia, die wel raad weet met het heerlijke creepy sfeertje. Het nummer is hem op het lijf geschreven en doet herinneren aan zijn geniale vertolking van Mephistopheles op het Trans-Siberian Orchestra album Beethoven’s Last Night. Ook de rest van het album is van hoog niveau. Your Love Is Evil is het beste midtempo-nummer van het album en kent wederom een geweldig refrein, Rat Race is - zoals de titel al doet vermoeden - een lekker snel en opzwepend nummer en afsluiter Journey To Arcadia klinkt statig en glorieus. Het meest opvallende nummer is het gothic-achtige Symphony Of Light, dat behoorlijk dreigend en ietwat theatraal klinkt.

Er staat dus genoeg materiaal op Angel Of Babylon om je uren mee te amuseren. Het is zelfs nog een iets beter album geworden dan het eerste deel. Petje af dus voor Tobias Sammet, die zichzelf met dit sterke tweeluik weer behoorlijk in de schijnwerpers weet te plaatsen.

Tracklist:
1. Stargazers
2. Angel Of Babylon
3. Your Love Is Evil
4. Death Is Just A Feeling
5. Rat Race
6. Down In The Dark
7. Blowing Out The Flame
8. Symphony Of Life
9. Alone I Remember
10. Promised Land
11. Journey To Arcadia

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 juli 2010

Koop dit album in

Meer Avantasia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Avantasia - Angel Of Babylon
Reactie van Een Metalfan op 07-07-2010 om 13:53u
Score: 88 / 100

ik vind deze ook de betere van de twee, maar ze zijn beiden goed!