Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel González (Darksun) - 41
 • Heikki Pöyhiä (Twilightning) - 41
 • Huddie "Lead Belly" Ledbetter† - 134
 • Jarpen (Elvenking) - 44
 • Kita (Lordi) - 48
 • Louie Clemente (Testament) - 57
 • Melissa Bonny (Ad Infinitum) - 29

Vandaag overleden:
 • Jimmy Bain (Dio) - 2016
Review

Krux - II
Jaar van release: 2006
Label: GMR Music Group
Krux - II
Krux (om onbegrijpelijke redenen maakt mijn iPod er The Krux van) is, zoals velen wel weten, een zijproject van Leif Edling. Op momenten dat het niet lekker loopt met Candlemass belt hij zijn Zweedse medeveteranen op. Dat gebeurde in 2002 toen het even stil viel bij Candlemass en in 2006 rond het vertrek van Messiah Marcolin. Het leverde twee werkjes die lovend door de pers onthaald werd. De tweede plaat is bij mij echter na de aanschaf en een halve luisterbeurt in de kast verdwenen. Ik heb inmiddels ondervonden dat het schrijven van een retro review een ideale manier is om vergeten cd’s alsnog de verdiende aandacht te geven.

Mocht je het nog niet weten, Krux verschilt slechts in enkele opzichten van (het recente werk van) Candlemass. Natuurlijk ontkom je niet aan de bandnaam, maar is met name de keuze van zanger bepalend. Mats Levén en Leif Edling zijn dikke maatjes, want ze werkten ook al samen in Abstrakt Algebra en Jupiter Society. Verder krijg je precies dezelfde epische doom voorgeschoteld. De gelijkenis is zo groot dat je je afvraagt waarom Mats Levén nooit in Candlemass zelf gezongen heeft.

II opent in ieder geval sterk met het voor doombegrippen snelle Serpent. Ook het navolgende Devil Sun en Sea Of Doom zijn lekkere songs, maar het niveau van Serpent kom je helaas niet meer tegen. Waarschijnlijk pleeg ik heiligschennis, maar ik heb het vermoeden dat het te wijten is aan het kunnen van Mats. De acht klaagzangen die II telt, bieden weinig variatie. Hier en daar komen aparte gitaarsolo’s voorbij gevlogen en het orgelwerk (of wat hij dan ook uit zijn keyboard tovert) van Carl Westholm is prachtig, maar elk nummer lijkt precies hetzelfde tempo te hebben en precies dezelfde opbouw. Alles wijst erop dat II een haastklus was. Negen maanden later bracht Leif Edling tenslotte met Candlemass het sterke King Of The Grey Islands uit en had niemand het meer over Krux.

Zodoende is de tweede Krux geen wereldplaat. Naar mijn mening ligt dat aan het zangwerk van Mats Levén en het gebrek aan afwisseling. In dat geval hoor ik toch veel liever iemand als Robert Lowe. Mocht je nog onbekend met het doomgenre zijn, dan kun je beter beginnen met het werk van Candlemass, Trouble, Saint Vitus en Pentagram.

Tracklist:
1. Serpent
2. Devil Sun
3. Sea Of Doom
4. Lex Lucifero
5. Pirates
6. Depressive Strokes Of Indigo
7. Too Close To Evil
8. The Big Empty

Score: 75 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 5 april 2010

Krux - II
Reactie van KoenM op 05-04-2010 om 19:00u
Score: 85 / 100

Akkoord, ik vind de eerste Krux ook sterker, maar II afdoen als een haastklus vind ik te ver gaan. Ik zou hem zeker 10 punten hoger geven. Levén levert hier ook weer een klasseprestatie af vind ik.

Krux - II
Reactie van VATERNL op 07-04-2010 om 07:30u
Score: 90 / 100

Ik vind deze persoonlijk erg cool.

Hier kunnen vele doom bands nog een dikke punt aan zuigen. Het klinkt allemaal lekker en zeer pakkend.

Ben het niet eens met je kritiek op de zang....die is op deze CD wederom erg goed. Ook Hier kunnen vele doom bands nog een dikke punt aan zuigen ;)

Krux - II
Reactie van Edwynn op 07-04-2010 om 09:51u
Score: 85 / 100

Vind beide Krux album van een gelijkwaardig niveau. Het eerste klinkt weliswaar iets eigenwijzer. Maar dat maakt deze zeker niet minder geslaagd. Levéns vocalen vind ik juist een geweldig werken op deze plaat. Een typische metalstem heeft de man en dat werkt uitstekend in deze setting. Robert Lowe zingt nou ook niet bepaald gevarieerd op de laatste Candlemassalbums.

Krux - II
Reactie van Uil op 07-04-2010 om 20:42u
Score: 84 / 100

Ok, er gaat niemand boven Robert Lowe, maar Krus II vind ik wel een erg lekker plaatje. Om het advies te geven maar te starten met andere bands vind ik kort door de bocht en deze plaat te kort doen!

Krux - II
Reactie van Vinyl-Veteran op 07-04-2010 om 21:06u
Score: 79 / 100

Ik vindt deze plaat ook minder goed dan de eerste, maar echte aanrader is de live DVD van Krux, die is wat mij betreft het lekkerst om naar te luisteren.
Mats Levén is technisch toch echt een betere zanger dan Lowe.
Mijnheer Lowe haalt op iedere plaat die hij inzingt hetzelfde trucje uit, ik vind dat strontvervelend worden.
Wel ben ik het ermee eens dat de prestatie van Levén op II beduidend minder is.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.