Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2020

The Project Hate MCMXCIX - Deadmarch - Initiation Of Blasphemy
Jaar van release: 2009
Label: Vic Records
The Project Hate MCMXCIX  - Deadmarch - Initiation Of Blasphemy
Alsof het waanzinnige album The Lustrate Process (dat eerder dit jaar uitkwam) nog niet genoeg was, gooit The Project Hate MCMXCIX er vlak voor de jaarwisseling nog een release tegenaan. Echter is Deadmarch – Initiation Of Blasphemy geen ‘nieuw’ album. Het is een eerder opgenomen album uit 1998, maar wat nooit officieel is uitgebracht. In 2005 werd deze opname wel al een keer losgelaten op de site van de band. En nu is deze, geremasterd en wel, op een mooi schijfje verkrijgbaar. Begrijpelijk, want dit is een plaat die zeker niet verloren had mogen gaan.

Het is wel vreemd dat dit album nooit het ware levenslicht heeft gezien in de afgelopen elf jaar. Want, zoals we gewend zijn met de band, is ook deze plaat van ongekend hoog niveau. Ondanks het album een hele zit is, blijft het boeien. De bombast in de nummers sleept je moeiteloos door de nummers heen. Lekkere uptempo riffs, melodieuze elementen, tempowisselingen en gebruik van strijkers bouwen elke track op met een stevig fundament. De wisselwerking tussen de vuige grunts van zanger Mikael Öberg en de zachte zang van zangeres Mia Ståhl is een succesformule gebleken, die de band nu ook (met twee andere vocalisten) het typerende geluid geeft.

Deadmarch – Initiation Of Blasphemy blijft een album dat bij elke luisterbeurt je weer bij de keel weet te grijpen. Het is vooral interessant hoe hoog het niveau van de band al was in de premature fase. Natuurlijk is de karrenvracht aan ervaring van de bandleden hier debet aan, maar het blijft een zeer opmerkelijke constatering. Dus voor de fans, die op één of andere manier de internetrelease in 2005 hadden gemist, is dit een must-have. En voor de band een waardige manier om een succesvol jaar af te sluiten. Stiekem zit je te hopen dat er meer pareltjes nog onder het stof blijken te liggen.

Tracklist:
1. Angels Misled
2. Sear The Son
3. Bloodstained
4. The Crucified Starts To Reek
5. Everloving
6. So I Mourn
7. Soulrain
8. Divinity Erased

Score: 83 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 22 december 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]