Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

God Dethroned - Passiondale
Jaar van release: 2009
Label: Metal Blade Records
God Dethroned - Passiondale
God Dethroned mag met gerust hart tot één van de meest consistente bands in de Nederlandse metalscène gerekend worden. Al sinds het begin van de jaren ‘90 werken Henri Sattler en co gestaag aan het stap voor stap uitbreiden en verbeteren van de sound van God Dethroned. De muziek werd per album gevarieerder, culminerend in het behoorlijk melodieuze The Toxic Touch. Waar veel bands die na verloop van tijd melodieuzer en minder ‘extreem’ gaan klinken hun oude fanschare zien afhaken, blijft God Dethroned zowel bij recensenten als fans onverminderd populair. Het zegt veel over de kwaliteit van deze band.

Het nieuwe album Passiondale is in veel opzichten afwijkend van zijn voorganger. Het album klinkt venijniger en intenser dan The Toxic Touch – iets dat zeker te maken heeft met de terugkeer van Roel Sanders op drums. Daarnaast is Passiondale het eerste echte conceptalbum van God Dethroned, gebaseerd op de slag om Passchendaele tijdens de Eerste Wereldoorlog. De belangrijkste elementen die God Dethroned al jaren tot één van de beste extreme metalbands van Nederland – evenals een internationale topper – maken, zijn echter ongewijzigd. De kracht van God Dethroned heeft altijd gelegen in de perfecte symbiose tussen agressie en melodie, de krachtige strot van Sattler en – bovenal – het uitstekende gitaarwerk, gemanifesteerd in de flitsende solo’s en de melodieuze riffs die weken blijven hangen.

Na een korte intro opent Passiondale krachtig met Under A Darkening Sky, een nummer dat niet had misstaan op The Lair Of The White Worm. Passiondale bevat meerdere nummers die er flink op los knallen, maar toch zijn het de twee melodieuzere nummers die er écht bovenuit springen. Een eerste eervolle vermelding verdient het geweldige nummer Poison Fog, dat door zijn sfeervolle keyboards en tragische cleane zang van Marco van de Velde (The Wounded) perfect de zinloosheid, uitzichtloosheid en tragiek van die slag – en oorlog – weet te verwoorden. Ook het doomy titelnummer, dat onder begeleiding van wederom zo’n geweldige riff in redelijk kalm midtempo voorbij trekt, is een hoogtepunt van het album.

Productioneel gezien voldoet het album aan alle standaards die we tegenwoordig mogen stellen. Het album klinkt vol, maar tegelijkertijd transparant. Dat is precies het goede geluid om de zware, maar met melodie doorspekte death metal van God Dethroned volledig tot zijn recht te laten komen. Met Passiondale levert God Dethroned wederom een knaller van formaat af, die hoog zal gaan eindigen in menig jaarlijstje. Petje af heren (en dame)!

Tracklist:
1. The Cross Of Sacrifice
2. Under A Darkening Sky
3. No Man's Land
4. Poison Fog
5. Drowning In Mud
6. Passiondale
7. No Survivors
8. Behind Enemy Lines
9. Fallen Empires
10. Artifacts Of the Great War

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 april 2009

Koop dit album in

Meer God Dethroned:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 30-04-2009 om 00:16u
Score: 90 / 100

Ik vind hem in ieder geval heel erg gaaf :-)

Reactie van Dre op 03-05-2009 om 13:07u
Score: 88 / 100

Zo nu en dan, heb je van die cd's die je de eerste keer luistert zonder dat je gelijk gepakt wordt.
Ik dacht van mwah....toch nog maar een paar luisterbeurten geven, want dat krediet verdient God Dethroned zeker.
Vanaf dat moment zijn de numers gaan zoeken in de krochten van mijn geest en ze zijn zeker niet van plan om daar snel weg te gaan.
WAT EEN PLAAT !!!

Reactie van Erik op 04-05-2009 om 00:15u
Score: 90 / 100

Geniale plaat!
Komt zeker in m'n top 10 van dit jaar.

Reactie van martin op 08-05-2009 om 20:55u
Score: 9 / 100

echt een vette plaat !! in het rijtje van de grand grimoire en bloody blasphemy Poison fog is wat mij betreft de uitschieter van de plaat

Reactie van Kees op 09-05-2009 om 10:50u
Score: 90 / 100

Goede plaat, gisteren live gezien, goed optreden, met zeer goede nwe mmuzikanten erbij, mooi om te horen dat Henri de goede ouwe ministry of terror niet vergeten is, passiondale is erg geïnspireerd door het MOT nummer Darkenend en Under a darkening sky door As Chaos Reigns.

Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 17-07-2009 om 20:17u
Score: 94 / 100

Wow... Dit is het eerste album wat ik van ze gehoord heb, ze hebben de hele oorlog-sfeer echt goed voor elkaar. De drums hebben echt een marcherend leger gevoel, en die zanger kan er ook wat van. Dit komt ongetwijfeld in m'n top 10 van 2009.

There's no escape from passiondale!

Reactie van 94 op 26-09-2009 om 14:22u

Voor mij dé plaat van het jaar!

Reactie van joeri op 17-11-2009 om 11:03u
Score: 100 / 100

wereld cd
vanaf de eerste noot pakte de cd
nr 1 van 2009