Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Saxon - Into the Labyrinth
Jaar van release: 2009
Label: SPV / Steamhammer Records

Saxon - Into the Labyrinth

Het belooft een goed jaar te worden met releases van de grote metalbands. Een van de eerste in een lange serie van nieuwe albums is Saxon’s Into the Labyrinth. Het album is het vervolg op The Inner Sanctum uit 2007. Volgens frontman en bandleider Biff Byford ligt ook dit album weer in het verlengde van waar de band ongeveer sinds Killing Ground mee bezig is, namelijk sterke melodische metal albums met een flinke dosis conceptverhalen per nummer. Stiekem dus weer een Saxon-album zoals we die de afgelopen jaren al gewend zijn.

Into the Labyrinth opent dan ook sterk met Battalions of Steel, een compositie geheel in de lijn van State of Grace en Killing Ground met een vol episch geluid inclusief geluidseffecten voor een dramatische inslag. Het album is wederom tot stand gekomen onder de regie van Charlie Bauerfiend. Met de metal zit het dus wel goed en de productie is ook redelijk. Ze hebben geprobeerd het geluid natuurlijk te houden en dat is ook aardig gelukt. Live to Rock lijkt tekstueel en muzikaal erg sterk op de single van het vorige album I’ve Got to Rock (To Stay Alive) en is daarmee niet echt een verrassing.

Dat het niet echt verrassend klinkt, geldt eigenlijk voor het hele album. De meeste van de dertien songs zitten goed in elkaar en zijn pakkend als altijd. Het is dan ook wat je verwacht van Saxon, namelijk solide met een sterk refrein waar Battalions of Steel en Valley of the Kings prima voorbeelden van zijn. Aan de ene kant is dat wat teleurstellend, aan de andere kant is het ook fijn om te weten waar je als luisteraar aan toe bent, want persoonlijk vind ik de experimenten van Saxon niet altijd even geslaagd. Dat geldt met name voor de ballads die ze af en toe op hun albums plaatsen. Soms geslaagd zoals The Eagle Has Landed, met andere langzame intermezzo’s kan ik gewoon wat minder. Dat laatste geldt dan ook voor de ballad op dit album Voice.

Opvallend zijn de twee korte introducties: The Letter en Premonition in D minor. Noemenswaardig is verder ook Coming Home waarvan ook al een versie te vinden was op Kiling Ground. Dit keer is het nummer echter in een country-jasje gegoten. Al met al is dit weer een prachtig Saxon-album geworden. Weinig verrassend, maar aan de andere zijde precies de kwaliteit zoals we die de laatste jaren gewend zijn.

Tracklist:
1. Battalions of Steel
2. Live to Rock
3. Demon Sweeney Todd
4. The Letter
5. Valley of the Kings
6. Slow Lane Blues
7. Crime of Passion
8. Premonition in D minor
9. Voice
10. Protect Yourselves
11. Hellcat
12. Come Rock of Ages (The Circle Is Complete)
13. Coming Home (Bottleneck Version)

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 6 januari 2009

Koop dit album in

Meer Saxon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rinus op 06-01-2009 om 22:37u
Score: 75 / 100

Treffende review.


Reactie van PEETN op 07-01-2009 om 11:13u
Score: 80 / 100

Beter zo dan een teleurstellend experiment,aangename schijf,al vond ik de vorige net iets sterker

Reactie van Een Metalfan op 17-01-2009 om 13:10u

er staat geen nr. 1 op de plaat?