Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Trivium - Shogun
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Trivium - Shogun
Trivium behoeft natuurlijk geen introductie meer. De jonge band heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen ervoor te zorgen dat de halve metalwereld op deze cd zit te wachten. Na een vrij radicale omslag van het spontane en harde Ascendancy naar het compacte heavy metal geluid van The Crusade is hier nu het vierde album van Trivium. De mannen slaan op Shogun een brug tussen de laatste twee albums: Het furieuze van het Ascendary en de toegankelijkheid van The Crusade.

Zonder twijfel beschikt de groep over een ongekend talent en het vakmanschap om ogenschijnlijk zonder enige moeite een heel arsenaal aan kwaliteitnummers te leveren. Maar kwaliteit leveren is niet hetzelfde als overtuigen. Zo weet niet elk nummer te overtuigen, hoe sterk gearrangeerd en pakkend het muzikale geweld ook mag zijn. Qua songwriting is de plaat niet heel erg gevarieerd uitgevallen, maar thrashfans zullen hier niet om rouwen. Het is opvallend hoe erg de mannen dat genre weer in de armen hebben gesloten en gitaristen Heafy en Beaulieu er de een na de andere sterke riff er uit weten te persen. Ook het soleerwerk is puur genieten geblazen, liefhebbers van het betere gitaarwerk kunnen deze plaat alleen daarom al aanschaffen.

Over de zang van Matt Heafy is altijd veel te doen geweest, of hij nu zijn longen uit zijn lijf schreeuwt, Hetfield imiteert of zich er clean van af maakt, de meningen hierover zijn altijd verdeeld. Alle factoren om kritiek op te leveren zijn wederom talrijk vertegenwoordig. Het rauwe stemgeluid, de fijne cleane zang en (verrassend veel) grunts. Daar heb ik absoluut geen problemen mee, Heafy beschikt over een prettig stemgeluid, zowel rauw als clean. De grunts zijn wat mij betreft een welkome terugkeer, maar niet erg overtuigend uitgevoerd.

Uitschieters op het album zijn opener Kirisute Gomen, Into The Mouth Of Hell (We March) en He Who Spawned The Furies. Stuk voor stuk melodieuze thrashgranaten. Daar is waar de band op zijn best is. En omdat ook hier melodieuze refreinen te horen zijn vallen sommige nummers hier een beetje bij in het niets. Een nummer dat leunt op melodieuze aspecten zoals The Calamity doet valt op de thrash geschoeide leest wel een beetje uit de boot, en daarnaast zijn er nog een aantal songs die geen lange houdbaarheidsdatum is begaan, met name omdat het meer van hetzelfde is.

Op veel verrassingen hoef je dus niet te wachten, het afsluitende (ruim elf minuten klokkende!) titelnummer is de enige. Na een aantal minuten de nekspieren getraind te hebben slaat het nummer om naar enkele rustige passages die in de verte aan Opeth doen denken, om vervolgens op een Machine Head (m)achtige manier uit te bouwen naar een climax waarin brute grunts, smerig gitaarwerk, op hol geslagen soleerwerk en melodieuze elementen elkaar afwisselen. Puik nummertje.

Er zijn overigens twee versies van het album verkrijgbaar. De reguliere (hierboven besproken) versie en een 2-cd versie. Beter gezegd, een cd en een dvd. Deze cd bevat naast de studionummers twee leftovers van de studio-opnamen die aardig zijn, maar ook duidelijk maken waarom ze de uiteindelijke selectie niet gehaald hebben. Daarnaast is er nog de Iron Maiden cover Iron Maiden, een weinig bijzondere cover, die niet voor Trivium lijkt weggelegd. Over naar de dvd, een negentig minuten durend document met een Making Af Shogun en Shogun: The Riffs, Instructional Video For Guitar And Bass. Al met al een versie die alleen interessant is voor de echt fans.

Ondanks de punten van kritiek profileert Shogun zich vooral als een release waar de bovengemiddelde kwaliteiten van de bandleden het niveau van de cd moeiteloos naar de hogere regionen tilt. Deze cd zal ongetwijfeld veel lof oogsten bij fans waar anderen het hun rug zullen toekeren. Trivium is nog steeds Trivium, de verrassing is er af, en love 'em or hate 'em, hun status zal alleen maar groeien met deze cd.

Tracklist:
1. Kirisute Gomen
2. Torn Between Scylla and Charybdis
3. Down from the Sky
4. Insurrection
5. Into the Mouth of Hell (We March)
6. Throes of Perdition
7. He Who Spawned the Furies
8. Of Prometheus and the Crucifix
9. The Calamity
10. Like Callisto to a Star in Heaven
11. Shogun

Limited Edition
12. Upon the Shores
13. Poison, Knife, and the Noose
14. Iron Maiden

Score: 75 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 28 september 2008

Koop dit album in

Meer Trivium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Trivium - Shogun
Reactie van Corne op 28-09-2008 om 14:53u

Gewoon ruk dus?

Trivium - Shogun
Reactie van benj op 28-09-2008 om 17:15u
Score: 90 / 100

Ja ik ben fan van de band dus misschien daarom ook de hoge score van mij maar ik vind het echt wel een goede plaat

Trivium - Shogun
Reactie van Simon op 28-09-2008 om 21:27u
Score: 85 / 100

Ik vind dat ze zich weer erg goed herstelt hebben na The Crusade dat was gewoon geen Trivium meer en dit gaat weer een heel eind in de goede richting

Trivium - Shogun
Reactie van peetn13 op 29-09-2008 om 14:20u
Score: 60 / 100

zal in smaken liggen maar the crusade vond ik stukken beter,is een van mijn meest beluisterde schijven

Trivium - Shogun
Reactie van JD op 30-09-2008 om 14:57u
Score: 90 / 100

prima album weer, zeker na een paar luisterbeurten

Trivium - Shogun
Reactie van Rein op 30-09-2008 om 15:40u
Score: 85 / 100

Gewoon een heel goed album met strak gitaarwerk, goede refreinen, lekker strak bas- en drumwerk. Ook productie is prima.

Ik vind Trivium een erg lekkere band en het feit dat er zoveel te doen is om de mannen zegt eigenlijk al dat ze erg met hun kop boven het maaiveld uitsteken:-)

Cheerio Rein

Trivium - Shogun
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 08-05-2009 om 16:31u
Score: 75 / 100

dit is eigenlijk best goed, verwachte dit niet na the crusade

Trivium - Shogun
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 08-05-2009 om 20:14u
Score: 75 / 100

nog iets: ik denk dat de band nu pas echt zijn sound heeft gevonden, iets te laat helaas, want iedereen heeft ze nu al afgeschreven als commerciele bullshit

Trivium - Shogun
Reactie van Juan op 16-08-2009 om 14:15u
Score: 9 / 100

Vind niemand dat het begin van sommige nummers een ietie pietie op Iced Earth lijken, ik heb het over de Melodieuze maar toch Heavy openingsriffen.

Trivium - Shogun
Reactie van Juan op 16-08-2009 om 14:17u
Score: 90 / 100

oei, ik wist niet dat de score op 100 ging, daarom de 9/100 (die dus 90 moest voorstellen)

Trivium - Shogun
Reactie van Nick op 24-02-2011 om 09:40u
Score: 85 / 100

Zeer goed album. Melodieus en toch stevig.

Ook al ben ik het niet eens met de op-één-na-laatste alinea. De nummer

Trivium - Shogun
Reactie van Nick op 24-02-2011 om 09:41u
Score: 85 / 100

(vorige reactie ging een beetje fout :p)
Zeer goed album. Melodieus en toch stevig.

Ook al ben ik het niet eens met de op-één-na-laatste alinea. De nummer Poison, the Kife or the Noose, en Upon the Shores, zijn de beste 2 van het album als je het mij vraagt!

Trivium - Shogun
Reactie van Nick op 24-02-2011 om 09:41u
Score: 85 / 100

*nummers