Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Evergrey - Torn
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Evergrey - Torn
Het heeft allemaal uiteindelijk langer geduurd dan gepland. In het begin van dit jaar werd het nieuwe Evergrey-album Torn al aangekondigd, maar uiteindelijk moesten de fans dus toch nog ruim een half jaar langer dan gepland wachten. Maar vanaf 22 september ligt full length nummer zeven dan toch eindelijk in de winkels.

Met voorganger Monday Morning Apocalypse week Evergrey ietwat af van de geijkte paden door de nummers te ontdoen van allerlei franje. Minder gitaarsolo’s en kortere nummers waren het resultaat daarvan, dat niet bij iedereen even goed viel. Voor mij persoonlijk groeide Monday Morning Apocalypse echter uit tot een absoluut meesterwerk (dat ik bij nader inzien toentertijd een te lage score heb gegeven). Juist het feit de band zich op de essentie van de nummers richtte, resulteerde in schitterende nummers die ook na dertig luisterbeurten niets aan kracht hebben ingeboet. Monday Morning Apocalypse was dan ook een perfect voorbeeld van de less is more-formule.

Het nieuwe album Torn grijpt weer wat meer terug naar de oudere Evergrey-albums. Zo klinken de nummers weer wat complexer en worden ook gitaarsolo’s niet meer gemeden. In dat opzicht zal het nieuwe album weinig fans teleurstellen, omdat het precies het album is dat mensen van Evergrey verwachten. Bovendien staan er wederom een aantal pareltjes op dit album. Zo komt in Soaked de emotionele zang van Tom Englund uitstekend tot zijn recht. Ook het eerder op Myspace verschenen Fail is weer een heerlijk, typisch Evergrey-nummer, waarop schaamteloos op de emoties van de luisteraar wordt gespeeld. De rest van de nummers is echter vrijwel van hetzelfde hoge niveau.

De enige echte kanttekening die ik bij Torn kan maken, is dat het allemaal zo typisch Evergrey is. De band weet verdomde goed waar haar krachten liggen en buit dat tot in het kleinste detail uit. Een droevig keyboardlijntje hier, een gevoelige gitaarsolo daar, en de huilerige zang van Englund die je iedere keer weer weet te raken: het is precies wat iedereen van Evergrey verwacht. En verdomd, ze komen er ook nu weer met speels gemak mee weg. Nog maar een keer op repeat.

Tracklist:
1. Broken Wings
2. Soaked
3. Fear
4. When Kingdoms Fall
5. In Confidence
6. Fail
7. Numb
8. Torn
9. Nothing Is Erased
10. Still Walk Alone
11. These Scars

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 september 2008

Koop dit album in

Meer Evergrey:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Evergrey - Torn
Reactie van mario op 18-09-2008 om 12:55u

Kan maar één ding zeggen.
SUPER
Groet,Metal Mario

Evergrey - Torn
Reactie van Roy op 19-09-2008 om 12:15u
Score: 95 / 100

Dat ze uitbuiten waar ze goed in zijn is toch geen minpunt? Je moet doen waar je goed in bent, en Evergrey doet dat uitstekend zonder saai te worden of in herhaling te vallen.
Super album.

Evergrey - Torn
Reactie van Jurgen op 24-09-2008 om 20:57u
Score: 80 / 100

Mooie albumvoorkant en dit typeert wel Evergrey... Ik vind het een beetje te veel van het goede...

Evergrey - Torn
Reactie van jeroen op 29-09-2008 om 22:52u
Score: 75 / 100

goeie plaat kan alleen niet tippen aan solitude-dominance-tragedy