Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Amaseffer - Slaves For Life
Jaar van release: 2008
Label: InsideOut Music
Amaseffer - Slaves For Life
Mocht je gevrijwaard zijn van de nodige al dan niet verplichte godsdienstlessen in je jeugd, zelfs dan heb je het bijbelse verhaal van Mozes vast wel eens in filmvorm gezien. Kort gezegd gaat dit in de Exodus vertelde verhaal over de onderdrukking van de Joden in Egypte. Hieraan kwam een eind doordat Mozes het leiderschap van de Joden op zich nam en God de nodige hel en verdoemenis over de Egyptenaren uitriep, waarna Mozes zijn volk naar het beloofde land leidde. Dit thema is het concept voor het debuutalbum Slaves for Life van de Israëlische band Amaseffer.

In de eerste plaats is het album ambitieus te noemen. De muziek laat zich niet brandmerken, maar moet gezien worden als een echte soundtrack. Het album is in grote mate instrumenteel en vertellend, maar Mats Levén (ex-Therion, ex-Yngwie Malmsteen) voorziet de nodige nummers van leadzang. Liefhebbers van Therion en Orpaned Land zullen zeker raakvlakken vinden met Amaseffer. Voorop staat de Arabische sfeer die wordt ingekleurd door orchestrale passages, Arabische zang, authentieke instrumenten en veel vertelstukken. Door deze elementen komt het verhaal van Mozes weer helemaal tot leven en voel je het woestijnzand bijna om je oren suizen. Goed voorbeeld hiervan is de Arabische zang op Return to Egypt en Zipporah, het bombastische Birth of Deliverance, en ook de heerlijke subtiele gitaarleads op Wooden Staff mogen niet onvermeld blijven.

Slaves for Life is een meeslepende soundtrack geworden, en moet als zodanig ook beluisterd worden. Met de kracht van een conceptalbum komt namelijk vaak ook het gebrek aan eenduidende nummers. Alle nummers zijn enorm uitgesponnen en hebben weinig pakkende of herhalende passages, waardoor de individuele nummers aan herkenbaarheid inboeten. Slaves for Life is niet een album dat je bij de strot pakt, desondanks is het een sfeervolle beleving van het Midden-Oosten geworden die volledige de aandacht vergt.

Tracklist:
1. Sorrow
2. Slaves For Life
3. Birth Of Deliverance
4. Midian
5. Zipporah
6. Burning Bush
7. The Wooden Staff
8. Return To Egypt
9. Ten Plagues
10. Land Of The Dead

Score: 80 / 100

Reviewer: Teun
Toegevoegd: 7 september 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Alex op 07-09-2008 om 18:37u
Score: 88 / 100

Grappig om een review van dit album vanuit een metal perspectief te lezen, het progkamp is lyrisch over deze cd...

Reactie van Arno op 09-09-2008 om 15:54u
Score: 100 / 100

Het is geen metal en het is geen prog.. Het is een soort van soundtrack met metal/prog invloeden. Absoluut een van de beste albums die ik ooit heb gehoord. Ja er wordt weinig herhaald in de nummers maar de muziek is meer een verhaal wat verteld wordt, een schilderij wat geschilderd wordt etc. En dat wordt dan met zoveel passie en emotie uitgevoerd zoals je nu nog maar zelden hoort helaas.. Als je Mats Leven op Land of the Dead hoort snap je wat ik bedoel.

Reactie van Shrek op 11-09-2008 om 22:33u
Score: 89 / 100

Absoluut een origineel album, vandaar dat ik hem heb aangeschaft. Mats Leven is goed op dreef en van Maya Avraham ga ik het debuut eens opzoeken.
Maar om nou te zeggen dat ik deze cd vaal ga draaien? ik denk het niet. Toch een lichtpuntje in de zee van anoniem klinkende metal cd's die we elke maand over ons uit gebraakt krijgen.