Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Star Queen - Faithbringer
Jaar van release: 2002
Label: Lion Music
Star Queen - Faithbringer
Er was eens een meisje uit Joegoslavië genaamd Stella Tormanoff. Haar grote voorbeelden waren Nightwish en Rhapsody. Ze kende echter geen andere muzikanten en stuurde maar wat demo’s rond met haar zang. Platenmaatschappij Lion music zag er wel iets in en besloot een album met het meisje op te nemen. Deze platenmaatschappij, die vooral bekend is van virtuoze en veelal instrumentale progalbums, zocht een groep bij elkaar. Gitarist Thorbjorn Englund ken je misschien van Winterlong. Om niets aan het toeval over te laten liet de platenmaatschappij het artwork verzorgen door Belg Eric Philippe (oa. Rhapsody). En producer en mixer werd dan maar de ‘huisgitaarvirtuoos’ Lars Eric Mattson.

Dit inleidende verhaaltje duidt aan hoe ik over het album denk. Zangeres Stella schreef weliswaar de refreinen en zanglijnen geschreven maar de platenmaatschappij heeft duidelijk een grote vinger in de pap gehad. Maar toch ga ik dit feit vergeten en deze cd zo objectief mogelijk bespreken.

De muziek die overduidelijk geïnspireerd is door Nightwish mag er best wezen. Zangeres Stella heeft een goede stem maar ze probeert te veel indruk op dit debuut te maken door alles uit te proberen met haar stem. Meestal wel goed gedaan maar soms toch ook wel storend. De nummers, die allemaal lekker wegluisteren, mogen er zeker wezen maar het heilige vuur ontbreekt toch. De composities zijn in mijn ogen iets te simplistisch. Gitarist Englund laat enkele knappe solo’s horen die duidelijk door Malmsteen zijn beïnvloed. En ook keyboardwizard Bob Katsionis haalt enkele vingerbrekende toeren uit. Kortom muzikaal valt er zeker wel te genieten. Beste nummers vind ik ‘Devil’s dance’ dat een tof refrein heeft en vooral ‘The myth’ dat niet had misstaan op zo’n gothic rock compilatie met groepen als Lacuna coil en Within temptation.

Dus alles in beschouwing gebracht mag dit cd’tje er zeker wezen; de nummers zijn catchy maar totaal niet origineel. En zangeres Stella kan wel zingen en muzikaal zit ook alles wel snor. Maar toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Lion music met deze cd gewoonweg wat geld in het laatje wilt halen en dus commercieel interessantere muziek wil uitbrengen dan die progressieve (instrumentale) muziek die we van dit label gewend zijn. Maar de echte Nightwish fans moeten dit toch wel eens beluisteren.

Tracklist:
1. Faithbringer
2. Devil’s dance
3. Firewalker
4. Kill your idol
5. Wonderland
6. Out of the crowd
7. Save the slave
8. The crying angel and my fears
9. The myth
10. Welcome

Score: 69 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 17 december 2002

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]