Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Heaven Shall Burn - Antigone
Jaar van release: 2004
Label: Century Media Records
Heaven Shall Burn - Antigone
Dat de hemel inmiddels in lichterlaaie staat, is na de knallers Deaf To Our Prayers en Iconoclast van Heaven Shall Burn wel duidelijk. Maar een kleine vier jaar geleden was er hoogstens wat aan het smeulen in Huize Gods. Het album Antigone bracht daar drastisch verandering in. Dit album wordt gezien als de definitieve doorbraak van het Duitse vijftal en de wereld was klaar om de loodzware cocktail van death metal en metalcore tot zich te nemen.

Een rustige intro van pianomuziek en cello’s wiegt je langzaam in slaap, om na anderhalve minuut op een uiterst brute manier wakker geschreeuwd te worden door zanger Marcus Bischoff. Zijn schreeuw gaat door merg en been en dwingt als een strenge leraar om bij de les te blijven. Deze wijze les heet The Weapon They Fear. De gitaarpartijen zijn uiterst strak uitgevoerd en omvatten een weelde van melodie. Matthias Voigt drumt al dit geweld feilloos en uiterst secuur aan elkaar vast. Een wereldstart.

Het hoge niveau van de opening wordt moeiteloos doorgezet in de nummers die volgen. Elk nummer blinkt weer uit in de toonaangevende agressie en melodie. Vooral de zangkunsten van Bischoff blinken uit. Zijn stem kan moeiteloos omschakelen van hoog gekrijs naar diep gegrom. Een mooi voorbeeld is het nummer Voice Of The Voiceless, dat furieus start en hij echt het beste uit zijn strot haalt.

Dat de heren ook niet vies van experimenteren zijn, blijkt ondermeer in de nummers Architects Of The Apocalypse en The Dream Is Dead, waar elektronische muziek in te ontdekken is. Hoewel het aardig is uitgevoerd, voegt het bar weinig toe aan de nummers zelf. Dit in tegenstelling tot het pianospel in Numbing The Pain, wat wel een extra dimensie toevoegd tussen het snoeiharde gitaarwerk door.

Antigone is een knaller van formaat. Als iemand hiervoor ooit twijfels had in de capaciteiten van de mannen, dan zijn deze in vijftig minuten finaal uit het geheugen weggevaagd. Met de hartslag nog in de keel en nog trillend op de benen, concludeer ik dat Heaven Shall Burn met dit album definitief de fakkels heeft mogen aansteken en richting hemel mocht trekken. Wat een topplaat.

Tracklist:
1. Echoes (Intro)
2. The Weapon They Fear
3. The Only Truth
4. Architects Of The Apocalypse
5. Voice Of The Voiceless
6. Numbing The Pain
7. To Harvest The Storm
8. Rìsandi Von (Outro)
9. Bleeding To Death
10. Tree Of Freedom
11. The Dream Is Dead
12. Deyjandi Von (Outro)

Score: 85 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 14 april 2008

Koop dit album in

Meer Heaven Shall Burn:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rob G op 15-04-2008 om 13:33u
Score: 93 / 100

Beste plaat van HSB imo, rete bruut en iets meer riffgeorienteerd dan de nieuwe platen. Draai hem nog steeds regelmatig!

Reactie van DirkGrijs op 16-04-2008 om 18:46u

Mijn favoriet van de band. Vooral het begin van Voice of the Voiceless is echt fantastisch, wat een krijs!

Reactie van Een Metalfan op 19-04-2008 om 12:52u

Uitstekend album van de mannen, en met Voice of the Voiceless hun beste nummer ooit en een van de beste nummers ooit uit het genre!!

Toch vind ik DTOP overall toch nog net ietsje sterker dan deze.

Reactie van trooper op 22-04-2008 om 12:32u
Score: 79 / 100

ik vind de albums voor antigone net beter, zeker whatever it may take

Reactie van Municipal Beeste op 24-04-2008 om 19:35u
Score: 75 / 100

Zijn platen van 4 jaar oud ook al "retro"?? Deze draai ik niet veel meer, maar live zijn ze nog altijd een belevenis!

Reactie van Matthijs op 24-04-2008 om 19:39u

Elke plaat die ver na de release (en vier jaar is dat wel) een review krijgt vinden we retro. Maar uiteraard minder retro dan die Judas Priest-review die hier ook staat.