Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Ex Libris - Amygdala
Jaar van release: 2008
Label: Eigen beheer
Ex Libris - Amygdala
Het Brabantse Ex Libris heeft in eigen beheer een debuutalbum opgenomen en is op zoek naar een platenlabel dat Amygdala wil uitgeven. Ik hoop echt dat de band daarin slaagt, want dit album mag gehoord worden. De twee dames en vier heren brengen een uur lang progressieve symfonische metal op internationaal topniveau.

Zangeres Dianne van Giersbergen is waarschijnlijk geen familie van haar beroemde naamgenote Anneke, aangezien Dianne een gediplomeerd klassiek sopraan is. Hoewel ze een ander type zangstijl heeft, doet ze wat kwaliteit betreft echter niet veel voor Anneke onder. Dianne’s afwisselende zang zorgt namelijk voor hoogspanning. De instrumentale secties overtuigen evenzeer en roepen tesamen met de mysterieuze teksten, die op de website van de band te vinden zijn, een droefgeestige gothische sfeer op. Zo verhaalt het indrukwekkende drieluik bestaande uit Sail..., ...Out To Farewell en het instrumentale Death Becomes Us All over een gedoemde driehoeksrelatie tussen een man, een vrouw en de dood.

De cd duurt een vol uur en kent een sterke opbouw. Naarmate het album vordert, lijken de songs alleen maar beter en beter te worden. Het hoogtepunt is het bijna achttien minuten durende slotnummer The Day Our Paths End. Mijn enige punt van kritiek is dat de produktie af en toe wat steekjes laat vallen. Als Ex Libris een geschikte platenmaatschappij vindt die het album uit wil brengen, zou men wellicht een ervaren producent kunnen inschakelen om het album opnieuw te mixen, teneinde de sound te perfectioneren. Wat er nu ligt, kan ik echter al van harte aanbevelen aan liefhebbers van progressive en gothic metal.

Tracklist:
1. Dawn Of Sugars
2. Love Is Thy Sin
3. Breathe With Me
4. Sail...
5. ...Out To Farewell
6. Death Becomes Us All
7. Destined
8. The Day Our Paths End

Score: 84 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 29 februari 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]