Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Achyronthia - The Final Crossing
Jaar van release: 2006
Label: Eigen beheer
Achyronthia - The Final Crossing
Het debuutalbum van Achyronthia is inmiddels twee jaar oud, maar belandt nu pas in mijn cd-speler. De Belgische formatie speelt duistere heavy metal met uitstapjes naar zeer melodieuze death metal. Naast de dominante aanwezigheid van een toetsenist en de eenvoudige riffs valt vooral de onalledaagse zang op.

Het grootste deel van de tijd zingt Jokke Ponette in een stijl die je eerder bij een progressieve of gothic rock formatie zou verwachten. De eigen beheer produktie laat deze vocalen bovendien nogal hol klinken. Af en toe wisselt Ponette de zuivere vocalen af met grunts of gekrijs. De afwijkende zangstijl geeft de band een eigen gezicht, maar zal niet naar ieders smaak zijn.

De unieke stijl van Achyronthia komt het best tot zijn recht op Innerstorm, dat een beklemmende griezelsfeer oproept als ware je in een spookhuis aanbelandt. Veel nummers op The Final Crossing gaan echter het ene oor in en het andere weer uit, zonder een blijvende indruk achter te laten. De magere produktie lijkt daar voor een deel debet aan. Wel komen songs als Disgrace At Dawn en de titeltrack meer tot leven zodra je de bovengemiddelde teksten meeleest, die op de website van de band staan afgedrukt.

De conclusie luidt dat de heren wat te vroeg in een studio zijn gedoken om een heel album op te nemen, ook al is men al sinds 1999 actief. Het zestal is niet in staat om veertig minuten lang te boeien met eigen materiaal. Zoals gezegd is deze cd echter twee jaar oud, dus wellicht heeft het gezelschap, onder impuls van een nieuwe tweede gitarist, inmiddels een flinke progressie geboekt.

Tracklist:
1. Intro
2. The Final Crossing
3. Trenches Of Death
4. Innerstorm
5. Burned
6. World On Fire
7. In Aeternum
8. As Winter Comes
9. Disgrace At Dawn
10. Frozen Soul

Score: 59 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 16 februari 2008

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van peetn op 18-02-2008 om 09:26u

is dit nu een retro review?Men kan zo beginnen aan de cd's die 6 maand uit zijn.

Reactie van Een Metalfan op 18-02-2008 om 11:00u

Beste peetn. Alles van 2006 en ouder komt automatisch in het vakje Retro Reviews.