Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2021

Opera IX - Maleventum
Jaar van release: 2002
Label: Avantgarde Music
Opera IX - Maleventum
Een nieuw album van één van de beste black metalbands uit Italië. Voorganger The Black Opera vond ik persoonlijk een zeer sterke occulte black metal cd. Het waren met name de vocalen van de inmiddels vertrokken zangeres Cadaveria. Ook had de cd een orkestraal karakter. Cadaveria en een ander bandlid Flegias zijn vertrokken in de afgelopen periode. In zanger Madras word een vervanger gevonden voor Cadaveria en nieuwe drummer Taranis neemt de plaats over van Flegias.

Laat ik maar met de deur in huis vallen. De nieuwe bezetting van Opera IX stelt mij diep teleur. Als debuut zou dit nog wel aardig zijn geweest, maar als je als band zo ontwikkelt bent en dan terugvalt naar een basic geluid als dit. Zowel de eentonige rochelende vocalen van Madras en het saaie keyboardwerk halen dit werkstuk op gebied van kwaliteit naar beneden. De koorzang zet je ook aan het denken, want dat hebben we ook al wel eerder gehoord. En dan heb ik het nog niet eens over de productie gehad. Die zuigt dus zwaar, een dunne productie zonder veel franje. De cd klinkt kaal en er straalt nauwelijks spanning vanaf. Heel soms komen er die typische geniale Opera IX elementen voorbij, maar daarop volgt dan alweer een flauwe riff of een slechte zangpartij.

Nummers als Maleventum en het belachelijk getitelde In the Dark I found the Reflection of Hidden mirrors hebben gewoon veel te weinig inhoud. Eerlijkheid gebiedt mij erbij te zeggen dat er best wel lekkere riffs voorbij komen en dat de drummer ook absoluut goed bezig is. Het slotnummer In the raven's Eyes is dan ook nog niet eens zo slecht. Maar dat is dan ook alles. Ik kan hier kort over zijn. Misschien wel mooi Evil en satanisch allemaal, maar de inhoud is wel wat belangrijker dan de verpakking. En daar kan de duistere hoes , enkele sterke gitaarpartijen en het goede drumwerk plus een onweersbui niets aan veranderen.

Dit is zo'n cd die alleen mensen die net van black metal zijn gaan houden kan trekken en de verstokte Opera IX fans. Ik zelf vind het erg jammer dat een uitstekende duistere band als Opera IX er onder doorgaat.

Tracklist:
1.Maleventum
2.Princess of The Ancient
3.In The Dark I found the Reflection of hidden mirrors
4.Unearthed Herana
5.Musraria
6.Forgotten Gods
7.In the Raven's Eyes

Score: 41 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 oktober 2002

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 17-10-2002 om 22:55u
Score: 40 / 100

Luister eens de cd van Cadaveria, die schijnt wel goed te zijn. Summoner.

Reactie van Een_Metalfan op 18-10-2002 om 14:38u
Score: 41 / 100

jah die heb ik gehoord summoner is inderdaad beter dan dit piece of junk Wolfgard

Reactie van Een Metalfan op 24-10-2006 om 11:48u

ik heb anphisbena trekt deze cd dan niet op die cd want ik vind anphisbena een goed album hoor en ik luister al jaren naar metal