Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Svartsot - Ravnenes Saga
Jaar van release: 2007
Label: Napalm Records
Svartsot - Ravnenes Saga
Aan de inmiddels eindeloze lijst met folk metal bands kan nu ook het Deense Svartsot toegevoegd worden. Na twee eerdere demo’s heeft dit zeskoppige gezelschap met Ravnenes Saga haar eerste plaat afgeleverd.

Net als bijna alle andere bands in het genre maakt Svartsot muziek in de nationale taal, in dit geval het Deens. Net als andere bands in het genre gebruikt Svartsot een fluit en bodhran, denk bijvoorbeeld aan het Ierse Cruachan. En net als bij het grootste deel van folk metal bands gaan de onderwerpen over oude goden, vikingen en veldslagen. Stop al deze ingrediënten voor een folk metal band in een grote ketel en voeg daar heerlijke melodieën en een zware grunt aan toe en je hebt het perfecte recept voor Svartsot!

Al bij openingsnummer Gravøllet dondert het album je kamer binnen en is de toon gezet voor de rest van de plaat. De fluit past perfect bij alle nummers en voegt ook daadwerkelijk iets toe, zonder steeds de overhand te hebben. De fluit wordt afgewisseld met stevige drum- en gitaarpartijen. De grunts van zanger Claus zijn vrij laag en rauw, wat weer een apart effect geeft aan de muziek. Hoewel het moeilijk is om een originele folk metal band te beginnen, is Svartsot daar toch aardig in geslaagd. Toch dwalen mijn gedachten soms af naar andere bands bij het horen van bepaalde nummers, zoals Finntroll bij de nummers Nidvisen en Havets Plage en Cruachan bij Spillemandens Dåse.

Live denk ik dat deze band - net als eerder genoemde bands - wel voor een feestje kan zorgen. Ik voorzie een publiek dat los gaat op de muziek, zwiepende haren en hoorns die geheven de lucht in gaan. Het moge duidelijk zijn: met Svartsot heeft Napalm weer een pareltje binnengehaald!

Tracklist:
1. Gravøllet
2. Tvende Ravne
3. Nidvisen
4. Jotunheimsfærden
5. Bersærkergang
6. Hedens Døtre
7. Festen
8. Spillemandens Dåse
9. Skovens Kælling
10. Skønne Moer
11. Brages Bæger
12. Havets Plage

Score: 85 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 15 december 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Svartsot - Ravnenes Saga
Reactie van speedfreak op 16-12-2007 om 10:17u
Score: 90 / 100

Een heel lekkere cd.
Prachtige riffs,mooie melodieen,en lekker stevig.
De grunt heeft wat weg van Kalmah(de meest ondergewaardeerde
band die ik ken)
Het was weer even wachten op een goeie cd in metalland,want na de laatste cd van helloween had ik niks meer iets goeds gehoort,maar hier is ie dan.
Echt een AANRADER.

Svartsot - Ravnenes Saga
Reactie van Smetsar op 16-12-2007 om 10:49u
Score: 75 / 100

Geen slechte schijf, maar ik had toch liever cleane zang gehad.

Svartsot - Ravnenes Saga
Reactie van Baldurs Tod op 16-12-2007 om 17:47u
Score: 73 / 100

Dit soort catchy bands zijn niet echt mijn favoriet binnen het genre, maar ik moet zeggen dat er wel een aantal hele toffe melodieen opstaan. De vocalen vind ik ook niet echt geweldig.