Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Inarborat - Wisdom Sans Words
Jaar van release: 2007
Label: Eigen beheer

Inarborat - Wisdom Sans Words

Na lang erop gewacht te hebben, zag deze maand de eerste release van het Duitse Inarborat het levenslicht: de demotape Wisdom Sans Words. Liefhebbers van Duitse black metal zullen de aankondigingen van dit project van Alboin (Geist, Funeral Procession) vorig jaar wel opgevangen hebben en zullen na het lange wachten allesbehalve teleurgesteld zijn.

Gezien de achtergrond van Inarborat’s oprichter, komt de stijl die de band speelt niet als een verrassing. Mysterieuze, Duitse black metal, met een melodieuze inslag. Vergelijkingen met andere bands zouden gemaakt kunnen worden, maar zijn veel te kort door de bocht, gezien het duidelijke eigen geluid dat Inarborat heeft. Voor wat betreft het schrijven van nummers, is het duidelijk dat Alboin lering heeft getrokken uit zijn andere bands. De nummers zijn stuk voor stuk veelzijdige composities, die uitnodigen tot herbeluisteren. Van die composities waar je met elke oplettende luisterbeurt weer nieuwe details in ontdekt.

Na een wat zweverige intro, is het aan Aus Staub Und Trümmern om die veelzijdigheid bloot te leggen. De opening is fris en enthousiast, maar het nummer krijg na een paar minuten een heel andere toon, als de zang erdoor komt; een toon van lichte treurnis en wanhoop, maar ook van acceptatie, als het thema vergankelijkheid bezongen wordt. De andere nummers op deze demo zijn weer geheel anders van toon. The Brook Lies Silent is een heel direct, tragisch en mystiek avontuur, terwijl That Dwells Within (The Mountain) een uiting van pure kracht is, die op een bepaalde manier heel opzwepend overkomt. Het afsluitende Wisdom Sans Words is meer confronterend van aard dan de overige nummers, wat vooral tot uiting komt in de gezongen stukken. Daarnaast leunt het, net als de rest van de nummers, erg sterk op melodieuze sfeerpassages. Prachtig!

Zoals uit mijn woorden hopelijk op te maken is, is Wisdom Sans Words een bijzonder sterke demo. Als het debuutalbum, wat nog dit jaar uit moet komen, hier op lijkt, dan is een plaats in mijn jaarlijstje hiervoor alvast gereserveerd. Tot het debuut uitkomt, is deze demo op tape verkrijgbaar bij de band zelf, of bij hun label Ván. Daarnaast is hij gratis te downloaden op Inarborat’s website. Veel plezier ermee!

Tracklist:
1. Intro
2. Aus Staub Und Trümmern
3. The Brook Lies Silent
4. Trommeln In Der Tiefe
5. That Dwells Within (The Mountain)
6. Wisdom Sans Words

Score: 90 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 4 december 2007

Meer Inarborat:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Baldurs Tod op 05-12-2007 om 17:26u
Score: 86 / 100

Een erg goede tape, ik ben benieuwd naar de full-length.

Reactie van Erik op 13-12-2007 om 12:36u

Ik heb het album net gehoord. Als je die tape goed vindt, dan gaat het album je waarschijnlijk een stuk beter bevallen. Veel voller van geluid, waardoor het heel wat krachtiger overkomt. Recensie en interview volgen binnenkort.