Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
 • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
 • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
 • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
 • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
 • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
 • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
 • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
 • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
 • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
 • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
 • Simone Simons (Epica) - 37
 • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Inarborat - Inarborat
Jaar van release: 2008
Label: Ván Records

Inarborat - Inarborat

Vorige maand konden we al genieten van Inarborat’s eerste release, de demo Wisdom Sans Words, wat eigenlijk een voorproefje van het debuutalbum was. Om die reden is de demo nog tot het einde van het jaar verkrijgbaar, waarna de verkoop van het debuut start. Het debuut bestaat voor een groot deel uit nummers die ook op de demo stonden (Trommeln In Der Tiefe uitgezonderd), aangevuld met een drietal nieuwe nummers. Het komt dan ook niet als een verrassing dat dit album dezelfde kwaliteiten beschikt als de eerder genoemde demo.

Het eerste wat opvalt bij het luisteren van Inarborat, is het totaalgeluid. Waar dit op de demo een beetje kaal en afstandelijk klonk, klinkt het op het album erg vol, waardoor alle instrumenten en zang volledig tot hun recht komen. Omdat dergelijke melodieuze bands het vaak moeten hebben van een helder en vol geluid, kan ik dit alleen maar toejuichen. De beleving die je bij de nummers hebt, is op deze manier vele malen intenser. Bijkomend pluspunt is natuurlijk ook de grotere lengte, volwaardig voor een album.

Omdat ik in mijn recensie van de demo de meeste nummers al behandeld heb, bespreek ik hier voor het gemak alleen de nieuwe en opvallende elementen. Eén van die elementen is de intro, die deze maal kort en krachtig is. Geen sfeervolle intro meer, die de toon moet zetten, dat wordt overgelaten aan Aus Staub Und Trümmern. Het resultaat is dat je direct overtuigd raakt van de kracht van het album. Aus Staub Und Trümmern doet zijn werk goed, waarna het nieuwe Moorlichter een meer melodieuze en rustige sfeer introduceert. Dat het venijn niet helemaal onderdrukt wordt, blijkt wel uit de donderende drums die er af en toe doorheen prikken en de opgebouwde agressie, die zich later in het nummer ontlaadt.

Andere nieuwe nummers zijn Chöre In Der Leere en Schwingenbruch. Eerstgenoemde begint als een razende krachtuitspatting, op volle snelheid, met regelmatig terugvallen naar langzame, melodieuze passages (iets dat ook regelmatig te horen is op andere nummers), waarna de kracht en intensiteit afgebouwd worden. Die afbouw verzorgt de overgang naar het derde nieuwe nummer, Schwingenbruch, dat één van de rustige nummers op het album is. Beide nummers geven een goed totaalbeeld van de kwaliteiten die Inarborat in huis heeft, om aan de ene kant razende black te maken en aan de andere kant de melodieuze en sfeervolle variant.

Kort samengevat is dit een bijzonder intens, melodieus en bij tijden agressief album geworden, dat zeker in de smaak gaat vallen bij een heleboel metalfans. Doe er je voordeel mee.

Tracklist:
1. Introduction
2. Aus Staub Und Trümmern (mp3)
3. Moorlichter (mp3)
4. The Brook Lies Silent
5. Chöre In Der Leere (mp3)
6. Schwingenbruch
7. That Dwells Within (The Mountain) (mp3)
8. Wisdom Sans Words

Score: 94 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 20 december 2007

Inarborat - Inarborat
Reactie van Gilbert op 24-02-2008 om 20:57u
Score: 81 / 100

Ik heb me eens aan dit album gewaagd en vind het (hoewel black metal niet mijn voorkeursgenre is) een sfeervolle plaat met sterke riffs. De uitschieter is voor mij het lange slotnummer "Wisdom Sans Words".

Inarborat - Inarborat
Reactie van Erik op 24-02-2008 om 21:59u

Dat is inderdaad een prachtig nummer. Ik zou eigenlijk niet kunnen zeggen wat mijn favoriet is, want ik zie het meer in zijn geheel.
Als je dit album leuk vindt, zou de demo je ook wel eens kunnen bevallen. De uitvoering daarvan is iets anders en de productie wat ruwer, maar het is een heel charmante tape.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.