Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2021

Airborn - Against The World
Jaar van release: 2002
Label: Remedy Records
Airborn - Against The World
Dit is de debuut cd van een nieuwe Italiaanse power metal groep genaamd Airborn. Verwacht echter geen symfonische en complexe muziek zoals landgenoten Labyrinth of Rhapsody. De groep speelt namelijk typische Duitse power metal in het straatje van Iron Savior, Gamma ray en Primal fear.

Deze groep is in ’96 opgericht door zanger/gitarist/ keyboardspeler Alessio Perardi die alle nummers (muziek en teksten) van dit album schreef. Zoals al eerder vermeld speelt de groep typische Duitse metal en om die reden heeft de groep gekozen om met de bekende producer Piet Sielck (zanger/gitarist Iron Savior) te werken. De productie van dit debuutalbum is dus zeker in orde. Alhoewel ik vind dat Piet Sielck de groep geen eigen gezicht heeft kunnen meegeven omdat de cd te veel herinneringen oproept aan zijn eigen groep (vooral het gitaarwerk en de koortjes zijn idem aan een willekeurig Iron Savior album).

Ik ga toch eventjes de nummers overlopen. De cd begint met de intro ‘Infernal machine’ dat op het einde van dit cd’tje nog eens terugkeert. Wel een fraai intro maar er is muzikaal geen enkel verband met het volgende nummer. Zo begint de cd al een beetje ‘geknutseld’. Het eerste echte nummer van dit album, en tevens het titelnummer, is een snel power metal nummer dat mij sterk aan Freedom call doet denken, net zoals het tweede nummer ‘Born to fly’ dat ook herinneringen oproept aan deze Duitse groep. ‘The hero’ is een fijn ‘catchy’ nummer dat dan weer sterk doet denken aan Iron Savior. Daarna volgt ‘Projectyle’ waar de laatste twee minuten vol zitten met knappe (snelle) gitaar en keyboard solo’s. ‘Cry now’ daarentegen is dan weer een saaie en nietszeggende ballade. Dan komen we aan met het slechtste nummer van de cd namelijk ‘New hope’ waar een draak van een riff in zit die het gehele nummer verknoeit. Hierna volgen nog enkele typische power metal tracks waarvan enkel nog ‘Wings’ opvalt omdat het volledig is ingezongen door producer Piet Sielck.

Conclusie; een jonge talentvolle groep (vooral de solo’s zijn soms zeer knap) die hoorbaar vol enthousiasme speelt maar doordat de nummers niet echt zeer sterk zijn, en doordat de groep totaal geen eigen gezicht heeft, valt dit cd’tje toch een beetje tegen. Maar de echte power metal liefhebber die het genre op de voet volgt moet dit album toch eens een luisterbeurt geven, want, geloof mij, er komen veel mindere cd’s uit in dit genre.

Tracklist:
1. Infernal machine (intro)
2. Against the world
3. Born to fly
4. The hero
5. Projectyle
6. Cry now
7. New hope
8. Wings
9. Return to the sky
10. No more kings
11. Sky city
12. Infernal machine 2 (outro)

Ik wil nog eventjes vermelden dat er nog een digi pack versie van dit album is met daarop nog een extra nummer getiteld ‘Freedom to the world’; een goed midtempo power metal nummer. Op die digi pack vind je ook een cd-romgedeelte. Op de cd-rom staat een grappige video van het nummer ‘The hero’. En wie nog wat zoekt kan nog foto’s en een mp3 track getiteld ‘Heavy metal bubble’ vinden die bewijzen dat de groep ook gevoel voor humor heeft.

Score: 70 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 22 september 2002

Koop dit album in

Meer Airborn:

[ Terug naar de Album Reviews ]