Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Realm - Endless War (Re-Release)
Jaar van release: 2006
Label: Metal Mind Productions
Realm - Endless War (Re-Release)
Zowel Displeased Records als het Poolse Metal Mind lieten de afgelopen maanden meerdere oude thrash klassiekers op ons los in de vorm van remasters. Dat riep bij namen als Atrophy en Toxik nog wel eens wat verwarring op, maar bij de twee Realm albums is er slechts sprake van een Metal Mind uitgave.

Endless War was ooit het eerste wapenfeit van deze technische thrash band uit Milwaukee en is dus nu weer keurig verkrijgbaar in een prima verzorgde digipack. In het boekje vinden we interessante liner notes terug van gitarist Takis Kinis en de van oorsprong vrij iele mix is behoorlijk opgepoetst.
Deze re-release is dan ook absoluut de moeite waard voor de wat nieuwere generatie thrash metal liefhebbers.

Het verhaal van Realm is inmiddels bekend. De band werd in 1985 opgericht met het idee om de thrash metal een nieuwe progressieve technische injectie te geven. Na enkele demo's werd de interesse gewekt van Roadrunner/Roadracer en men tekende een contract. Men bracht in 1988 het debuut uit en kwam in 1990 terug met Suiciety. In de jaren daarna werd nog een derde album opgenomen, maar die is tot op de dag van vandaag nog niet verschenen.

Gelukkig hebben we de eerste albums nog en eigenlijk is Endless War gelijk het beste voorbeeld van wat Realm tot zo'n vooruitstrevende band maakte.
Wanneer men opent met het titelnummer waan je je al gauw in een gestructureerde chaos. Melodieuze riffs en gierende solo's gaan hand in hand met de licht hysterisch aandoende vocalen van Mark Antoni. Men maakt daarbij gebruik van een interessante diversiteit die we ook kennen van een band als Toxik of Mekong Delta.
De spelstijl is technisch, vlot en continue melodieus. In het spannende Slay the Oppressor lijkt men continue aan het opbouwen en bouwt met het gillende refrein kleine climaxen in die allemaal tot ontlading komen in een heerlijke gitaarsolo.

Zowel standaard thrash passages komen vliegensvlug voorbij als ook haast jazzy King Crimson-achtig complex instrumentaal vuurwerk (Fate's Wind). Men werkt maar al te graag met donkere intro's waarin slechts naargeestige gitaartonen je voorbereiden op wat komen gaat. Met de hoge zang en vele tempowisselingen neigt men hier en daar wel eens naar een speed/thrash metalversie van Rush.
Ook het tekstuele aspect is niet vergeten. De intrigerende haast religieus aandoende teksten roepen in de eerste instantie vragen op. Maar de opzet lijkt meestal te verhalend om ze werkelijk in christelijk daglicht te zien.

Het hele album is verrassend en van constant hoog niveau. Voor de ram-crash-beuk thrash liefhebber is dit allemaal wellicht wat teveel van het goede. Maar voor de liefhebber is dit een absolute aanrader.
De gewaagde doch fantastische cover van Eleanor Rigby is in plaats van overbodig ook een waardevolle toevoeging aan het geheel.
Enige momentje waar men even de fout in gaat is het korte Mang dat weinig meer te bieden heeft dat een stukje ongecontroleerde chaos. Daar tegenover staan echter vele compositorische hoogstandjes die dankzij het muzikale vakmanschap zeer goed uit de verf komen. Neem daarbij ook nog het prima extraatje Theseus And The Minotaur en we zien een album dat de tand des tijds nog altijd prima doorstaat. Noem het extreem, inventief of progressief, het is allemaal van klasse niveau. Heb je in het verleden dit werkstuk nog niet in handen kunnen krijgen, dan is het nu hoog tijd. Intelligente thrash leeft voort.

Tracklist
1. Endless War
2. Slay The Opressor
3. Eminence
4. Fate's Wind
5. Root Of Evil
6. Eleanor Rigby (The Beatles cover)
7. This House Is Burning
8. Second Coming
9. All Heads Will Turn To The Hunt
10. Mang
11. Poisoned Minds

Score: 89 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 15 juni 2007

Koop dit album in

Meer Realm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Realm - Endless War (Re-Release)
Reactie van www.attematic.com op 18-06-2007 om 10:13u
Score: 99 / 100

Een van de ultieme jaren 80 speed/thrash klassiekers. Zouden Defiance e.d. ook nog eens uitkomen.

En een waar woord Jeroen:
De gewaagde doch fantastische cover van Eleanor Rigby is in plaats van overbodig ook een waardevolle toevoeging aan het geheel.

2 keer zo snel als het origineel maar een werkelijk daverende uitvoering!

Realm - Endless War (Re-Release)
Reactie van Tnecniv op 19-06-2007 om 09:40u
Score: 88 / 100

Geweldige plaat!

Realm - Endless War (Re-Release)
Reactie van METALFUEL op 19-06-2007 om 14:53u
Score: 85 / 100

Heb het orgineel nog in huis, aanrader.

Realm - Endless War (Re-Release)
Reactie van Auke op 20-06-2007 om 12:27u
Score: 90 / 100

Geweldige cd, trouwens de tweede ook