Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Vader - The Beast
Jaar van release: 2004
Label: Metal Blade Records
Vader - The Beast
Met meest recente werkstuk van deze Poolse death metal-legende (Impressions in Blood) werd – geheel terecht – door een collega bejubeld. Maar laten we vooral niet vergeten dat deze band veel méér te bieden heeft. Het aan Impressions in Blood voorafgaande album The Beast bijvoorbeeld, dat mijns inziens één van de meest onderschatte albums van de laatste jaren is.

Na de intro schiet het album als een speer uit de startblokken met het geniale nummer Out of the Deep, dat wat mij betreft een van de beste Vader-nummers ooit is. Meteen valt op hoe vet de productie is. Transparant en toch heerlijk lomp. De karakteristieke strot van frontman Peter Wiwczarek geeft de band zoals altijd nog wat extra’s mee. Het hierop volgende Dark Transmission kan een reden zijn waarom dit album iets minder positief ontvangen werd: het is een voor Vader-begrippen een opmerkelijk traag nummer, dat echter door het prima gitaarwerk en de fiere drumritmes gemakkelijk overeind blijft.

In vergelijking met het eerdere werk wordt het tempo op The Beast inderdaad vaker ingehouden, maar dat komt de afwisseling absoluut ten goede. Bovendien draagt de band in compositorisch opzicht duidelijk de ervaring van vele jaren toeren en albums opnemen met zich mee, waardoor ook die tragere nummers uitstekend uit de verf komen.

Mensen die vinden dat death metal alleen maar moet rossen, zullen dit album inderdaad afdoen als één van de mindere Vader-platen, hoewel er ook genoeg vuurwerk op The Beast te vinden is. Wie echter iets verder kijkt dan zijn neus lang is, hoort een uitstekend, veelzijdig, en geweldig geproduceerd death metal-album dat ook na tientallen luisterbeurten nog geen moment gaat vervelen.

Tracklist:
1. Intro
2. Out Of The Deep
3. Dark Transmission
4. Firebringer
5. The Sea Came In At Last
6. I Shall Prevail
7. The Zone
8. Insomnia
9. Apopheniac
10. Choices

Score: 88 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 24 maart 2007

Koop dit album in

Meer Vader:

[ Terug naar de Album Reviews ]