Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Type O Negative - Dead Again
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Type O Negative - Dead Again
Type O Negative schopte het tot een van de grootste metalbands in de jaren ’90 dankzij de albums Bloody Kisses en October Rust. Daarna moet elke objectivist toegeven dat het bergafwaarts is gegaan met deze New Yorkse band. Enkel de zeer fanatieke Type O Girls en Boys slikten enthousiast nog alles wat Peter Steele hen voorlegde. Want hoewel World Coming Down en Life Is Killing Me zeker zijn momenten had, kan je moeilijk spreken van meesterwerken.

Met gezonde achterdocht heb ik Dead Again dan ook vijf luisterbeurten gegund. En moet ik tot de conclusie komen dat de tien nieuwe songs toch van behoorlijk niveau zijn. Vooral de start met het vrolijke en eenvoudige titelnummer gevolgd door het swingende Tripping Of A Blind Man en het fraaie The Profits Of Doom is uitstekend. Deze laatste song is zelf heel erg lekker met uitgesponnen riffs, geïnspireerde zang en een broeierig sfeertje. Muzikaal gesproken is het allemaal weer meer van hetzelfde en de meeste songs zijn dan ook gemakkelijk in het vakje ‘gothic-achtige zwoele Type O Doomsongs‘ te proppen. Ook passeert er met Some Stupid Tomorrow een snellere song en hebben ze met Halloween In Heaven een poppy song opgenomen waarbij Tara VanFlower in duet gaat met Peter. De enige verrassing aan het nieuwe album is dan ook het hoesje waarop de kop van monnik Rasputin prijkt.

De heren zijn nu ook zo slim geweest om alle onzin te schrappen zodat Dead Again vooral uitblinkt in degelijkheid. En laten we daar nu maar al tevreden mee zijn. En nu maar hopen dat Type O op de komende festivaltour de ranzige nasmaak van hun barslechte laatste shows (inclusief het Carnivore debacle op Wacken) weet weg te spoelen.

Tracklist:
1. Dead Again
2. Tripping A Blind Man
3. The Profits Of Doom
4. September Sun
5. Halloween In Heaven
6. These Three Things
7. She Burned Me Down
8. Some Stupid Tomorrow
9. An Ode To Locksmiths
10. Hail And Farewell To Britain

Score: 78 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 12 maart 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van vince op 12-03-2007 om 22:36u
Score: 80 / 100

goeie plaat nie meer nie minder

Reactie van Rinus op 18-03-2007 om 23:08u
Score: 80 / 100

Goede plaat. waardeloze rencensie. Tripping a blind man is niet echt swingend. Het staat wel strak van de black sabbath invloeden. (who cares). Some stupid tomorrow is niet echt een snelle song. Halloween in heaven vind ik niet echt poppy. Na 5 luisterbeurten kom ik tot een andere conclusie. m.i. horen ze niet tot een van de grootste metalbands van de jaren 90. In ieder geval niet qua populariteit

Reactie van hyppy op 26-03-2007 om 11:28u
Score: 65 / 100

pfff..zoutloos, poppy inderdaad wél! MTV2 staat alvast te kloppen aan de deur maja, ToN-fans zullen alles kopen...

Reactie van Dul op 11-04-2007 om 17:07u
Score: 80 / 100

Echt een TON cd ff wennen en daarna geweldig.

Reactie van - op 12-04-2009 om 20:29u
Score: 95 / 100

Aap, world coming down was geniaal. Op het gebied van teksten, productie en songs in hun essentie.
Het was misschien een plaat die zwaar op de maag ligt en wat luisterbeurten nodig heeft alvorens je hem volledig waardeerd.
Maar als je dat niet trekt suggereer ik vriendelijk kant en klare brokken muziek als britney spears weer op te pakken.