Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Chimaira - Resurrection
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records

Chimaira - Resurrection

Na The Impossibility Of Reason verliet Andols Herrick de gelederen om na een afwezigheid van drie jaar weer terug te keren achter de drumkit, voor de opnames van Chimaira’s nieuwste album Resurrection. Het is slechts één voorbeeld dat duidelijk maakt waarom Resurrection de enige juiste titel is voor dit vierde Chimaira-album.

Ten opzichte van Chimaira is Resurrection een stuk afwisselender en verrassender. De terugkeer van Herrick zorgt ervoor dat de band uit Cleveland minder geweld hoeft te gebruiken om nog steeds die agressieve sound te behouden. Het gitaarspel is veel melodieuzer, maar de veelvuldige basdrums en blastbeats zorgen ervoor dat de nummers niet aan kracht inboeten. Alsof dat niet genoeg is lijkt Herrick als een bezetene in de studio te hebben gezeten, want zijn aandeel is met recht monsterlijk te noemen.

Ook Chris Spicuzza, de man achter de toetsen, heeft meer bewegingsruimte gekregen. Veel nummers zijn een stuk sfeervoller dan in het verleden. Zo lijkt het begin van Pleasure In Pain regelrecht afkomstig van Dimmu Borgirs Death Cult Armaggedon, terwijl in andere nummers ook regelmatig een obscuur sfeertje terug te vinden is en sommigen (Empire) zelfs naar melodieuze black metal neigen.

Mark Hunter heeft nooit bekend gestaan als een veelzijdige zanger. De enige kanttekening die dan ook gemaakt zou kunnen worden is dat de zang vrij monotoon en voorspelbaar is. Het is echter het enige minpunt van deze verder sterke plaat.

Dat Chimaira Resurrection schreef zonder de druk van een platenlabel is duidelijk te horen. De band klinkt vrij en dat zorgt voor een aantal verrassende wendingen. Het dynamische gitaarwerk in Six is om van te smullen. De solo’s van Rob Arnold zijn sowieso een stuk avontuurlijker dan ooit te voren en dat, samen met de verbeterde songwrite kwaliteiten en het drumwerk van Andols Herrick, maakt Resurrection Chimaira’s beste werk tot nu toe.

Tracklist:
1. Resurrection
2. Pleasure In Pain
3. Worthless
4. Six
5. No Reason To Live
6. Killing The Beast
7. The Flame
8. End It All
9. Black Heart
10. Needle
11. Empire
12. Kingdome Of Heartache (bonustrack)
13. Paralyzed (bonustrack)

Score: 86 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 2 maart 2007

Koop dit album in

Meer Chimaira:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van rotting corpse op 02-03-2007 om 17:55u

Dat wordt aanschaffen dus

Reactie van ma_t_ass op 02-03-2007 om 18:27u
Score: 85 / 100

Pak beter dan de vorige en keert in mijn ogen een beetje terug naar The Impossibility of Reason (wat een goeie zet is). Een van de betere albums alvast, maar het artwork is verschrikkelijk lelijk, dat had ik zelf beter gekund!

Reactie van owu op 02-03-2007 om 23:16u
Score: 95 / 100

tracklist klopt niet helemaal, laatste 2 zijn van de japanse en 'end it all' staat er nog tussen :-) verder een monsterplaat! een klein minpuntje geef ik voor de eentonigheid van 'black heart'

Reactie van Edo op 03-03-2007 om 07:03u

Deze nummers staan op mijn exemplaar. Even aangepast. Volgens mij moet ie nu kloppen.

Reactie van owu op 05-03-2007 om 17:58u

als een bus ;) jammer alleen dat mijn digipack (met dvd) de twee laatste nummers mist... zucht.. die diepe grunts op kingdom of heartache mogen mijn oren niet binnentreden helaas :)

Reactie van satyr op 06-03-2007 om 09:02u

deze band wist me nooit te boeien zoas de meeste metalcore nu metal bands,maar moet toegeven toen ik op hun space de nieuwe songs beluisterde was ik aangenaam verast de riffs zyn veel vetter er word veel meer doorgespeeld klinkt niet echt zoals ik hun kende,als alle songs zo zyn ga ik hem my toch aanschaffe!!voorlopig voor de 2songs van my space 91/100

Reactie van BramBraam op 31-03-2007 om 13:07u
Score: 83 / 100

Stevige Cd, het gelijknamige nummer Resurrection is een fantastische opener van het album...