Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Minsk - The Ritual Fires Of Abandonment
Jaar van release: 2007
Label: Relapse Records
Minsk - The Ritual Fires Of Abandonment
Als paddenstoelen schieten ze de laatste jaren uit de grond, bands die beïnvloed zijn door de grootheid genaamd Neurosis. Deze band is als inspiratiebron bijna in hun uppie verantwoordelijk voor de opstanding en ontwikkeling van een heel genre, de post-hardcore. De meeste bands refereren echter aan de meest recente uitingen, te weten de albums The Eye Of Every Storm en A Sun That Never Sets.

Zo niet het uit de buurt van Chicago afkomstige Minsk (inderdaad vernoemd naar de stad in Wit-Rusland), deze 4 heren zijn zo te horen meer door het oudere werk van de grote meesters beïnvloed, en dan vooral door het Through Silver In Blood album. Gelukkig zonder daarbij zich teveel als kopie te presenteren.

Het door zanger/bassist Sanford Parker uitstekend geproduceerde The Ritual Fires Of Abandonment staat vol met Neurosis-achtige atmosferen, die soms hypnotiserend dan weer opzwepend zijn. Dikke geluidsmuren worden afgewisseld met meer plechtige ambient stukken, en het geheel wordt afgewerkt met een Yakuza achtige saxofoon en een Oosters tintje. Door de percussie heeft de muziek bovendien een erg hoog ‘tribal’ gehalte waardoor je het idee hebt getuige te zijn van duistere post-apocalyptische taferelen. Een gevoel dat versterkt wordt in het nummer Circle Of Ashes dat gedragen wordt door een sample van J. Robert Oppenheimer, de vader van de atoombom, met zijn befaamde “Now, I am become Death, the destroyer of worlds” speech.

Minsk neemt net als de meeste bands in het genre ruim de tijd voor hun composities. Maar het feit dat men in die tijd geen moment verveeld spreekt boekdelen. Minsk beheerst, door de grote variatie op dit album, de kunst van het interessant houden van een lang uitgesponnen nummer tot in de puntjes.

Mensen die niet kunnen wachten op de nieuwe Neurosis plaat sla je slag! Het zal voor Neurosis echt nog een hele kluif worden om dit album te overtreffen.

Tracklist:
1. Embers
2. White Wings
3. Mescaline Sunrise
4. The Orphans Of Piety
5. Circle Of Ashes
6. Ceremony Ek Stasis

Score: 95 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 21 februari 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]