Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records
Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Vlak nadat Morten Veland’s vorige band Tristania een gloednieuwe langspeler op de markt brengt, laat ook Sirenia, de ‘nieuwe’ band van de gitarist/zanger/componist, weer van zich horen middels het fraaie getitelde Nine Destinies And A Downfall.

Na Fabienne Gondamin (At Sixens And Sevens) en Henriette Bordvik (An Elixir For Existence, Sirenian Shores) is Sirenia op haar derde album toe aan alweer een nieuwe vocaliste. Op Nine Destinies And A Downfall is namelijk voor het eerst voormalig Sinphonia-zangeres Monika Pedersen te horen.

Het grootste verschil met de voorgaande albums is dat de klassieke elementen een stukje zijn teruggedrongen. De grootse achtergrondkoren zijn echter niet helemaal achter de horizon verdwenen, maar eerder op hele subtiele wijze in de nummers verwerkt. Tijdens de dynamische nummers The Other Side en Seven Keys And Nine Doors steken ze iets nadrukkelijker de kop op. Toch zijn ze veel minder rijkelijk aanwezig dan in het verleden. Daarvoor in de plaats gekomen is een meer popachtige sound, die deels mag worden bijgeschreven op het conto van Pedersen. Een goed voorbeeld hiervan is het catchy My Minds Eye, dat een ongekend pakkend refrein bevat.

Ook Veland lijkt in eerste instantie vocaal minder van zich te laten horen. Pas in het vierde nummer, Sundown, zijn zijn grunts voor het eerst waarneembaar. Tegen het einde van de plaat schiet de Noor echter nog een paar keer flink uit zijn slof. Dat Pedersen de hoofdrol voor zich opeist en dat Veland een stapje terugdoet zorgt voor een iets toegankelijker geluid dan dat op de oudere albums het geval was. Dat is helemaal niet erg, want ten eerste past de stem van Pedersen werkelijk uitstekend bij Sirenia, en ten tweede is Nine Destinies And A Downfall wellicht het beste werk dat de band ooit uitbracht.

Het vertrek van Veland doet een beetje denken aan dat van Mark Jansen bij After Forever. In eerste instantie lijkt het een aderlating, maar later besef je dat je nu niet één, maar twee uitstekende bands hebt. Want dat Sirenia een uistekende band is wordt na At Sixens And Sevens en An Elixir For Existence met Nine Destinies And A Downfall andermaal bewezen.

Tracklist:
1. The Last Call
2. My Mind’s Eye
3. One By One
4. Sundown
5. Absent Without Leave
6. The Other Side
7. Seven Keys And Nine Doors
8. Downfall
9. Glades Of Summer

Score: 88 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 26 januari 2007

Koop dit album in

Meer Sirenia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van Michael op 27-01-2007 om 18:59u
Score: 60 / 100

Sorry, ik verheugde mij heel erg op deze cd, maar moet eerlijk bekennen dat ik er eigelijk niet veel aan vind. At sixes and sevens vind ik persoonlijk toch het beste album. Ik vind dat ze met deze plaat een stuk saaier geworden zijn, en de grunts zijn ook niet wat het geweest is.

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van BigGayAllah op 28-01-2007 om 23:56u
Score: 90 / 100

Minder goed dan de vorige albums, maar nog steeds een top album, wel heeft deze wat meer luisterbeurten nodig voordat alles op z'n plaats valt.

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van Jo op 29-01-2007 om 11:30u
Score: 30 / 100

Wat een baggeralbum. De vorige twee langspelers waren top! Maar dit? In het interview met Morten zegt hij dat ze een eigen geluid hebben. Het kan aan mij liggen, maar dit eigen geluid kan ik niet ontdekken. Het lijkt sprekend op WT en Evanescense. Een zware tegenvaller.

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van The Forgotten op 31-01-2007 om 10:29u
Score: 60 / 100

Het is zo jammer dat dit niet een album is geworden zoals de vorige albums..het is een stuk commercieler en ik mis gewoon het feit dat de grunts en mannelijke zangstem de overhand hebben..het is me net iets te soft..tis jammer, maar misschien moet de plaat nog groeien..het enige redelijke nummer is downfall.. jammer jammer

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van AOE op 01-02-2007 om 14:16u
Score: 30 / 100

POPshit

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van Jeppie op 03-02-2007 om 16:39u
Score: 60 / 100

Het album is niet meer dan aardig, gezien de voorgaande 2 onwijs goed waren is dit echt een zware teleurstelling voor me:( DIt album mag dan wel toegankelijker zijn, het is veel minder pakkend en spannend tov an elixer f.e. en at sixes and sevens

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van Miss Fingolfin op 10-09-2007 om 18:47u
Score: 55 / 100

Jammer, heel jammer. At Sixes and Sevens was geweldig. Hadden ze die stijl maar aangehouden. Deze cd bevat enkel leeghoofdige catchy popdeuntjes.

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van 666 op 23-07-2008 om 00:58u
Score: 35 / 100

En Sirenia heeft alweer een andere vocaliste op het aankomende album......

Twas niks, Tis niks, Tword niks!

Sirenia - Nine Destinies And A Downfall
Reactie van Linda op 03-08-2012 om 00:20u
Score: 55 / 100

Na hun eerste 2 topalbums gaan ze bergafwaarts...Toch vind ik dit album wel eens leuk om te luisteren, al is het wel helemaal niet origineel en erg catchy..Achja slechter al The enigma of life is deze plaat nog niet ;D