Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-08-2021

Tır - Eric the Red
Jaar van release: 2006
Label: Napalm Records

Tır - Eric the Red

Ho-ly shit. Dat waren de eerste woorden die door mijn hoofd schoten toen ik deze re-release van het van de Faroe eilanden (Denemarken) afkomstige Tyr hoorde. Het overkomt me regelmatig dat ik geraakt word door een album, maar zo stevig vastgegrepen als door Eric the Red is werkelijk uitzonderlijk.

Allereerst: wat een zangpartijen! Leadzanger/gitarist Heri Joensen kan namelijk in de refreinen rekenen op een grootse bijdrage van de rest van de bandleden. Dit wordt echter niet gedaan op een aftandse Hammerfall of pretentieuze Rhapsody manier, waar of de bandleden noodgedwongen zonder enig talent meezingen, of men er een compleet koor bij moet halen om per se dat beoogde epische geluid ten gehore te kunnen brengen. Nee, we hebben hier te maken met allen zeer getalenteerde zangers die zowel in de lage als in de hoge regionen uitblinken in zowel emotie als zuiverheid.

Voordat mensen afgeschrikt raken door de bovenstaande bandnamen: Tyr speelt progressieve viking metal met enkele doom invloeden. Dit betekent dat we naast weergaloze gitaarsolo’s ook trage, dreigende, door loodzware drums ondersteunde passages kunnen verwachten. De teksten handelen vanzelfsprekend over de vikingmythologie (met uitzondering van de Ierse traditional The Wild Rover). In tegenstelling tot genregenoten zijn echter alle zangpartijen hier clean, hetgeen bijzonder goed past bij de prachtige harmonieuze gitaarlijnen.

Als extraatje zijn er op deze re-release twee nummers van het voorgaande album How far to Asgard bijgedaan. Dit is echter het enige kleine minpuntje op een album dat verder perfect is, want deze songs zijn gewoon net iets minder goed dan het overige materiaal, mede door het feit dat het koor nog lang niet zo nadrukkelijk aanwezig is en daardoor een belangrijk deel van de prachtige Tyr-sound verloren gaat.

Eric the Red is absoluut een topalbum, waarvan bijna alle nummers nog lang door je hoofd blijven gonzen. Viking metal zoals het hoort te zijn: heroïsch, episch, emotioneel en toch krachtig. Bezoek de site, koop het album en haal Tyr van de Faroe eilanden naar het Europese vasteland, ze verdienen het.

Tracklist:
1. The edge
2. Regin Smiğur
3. Dreams
4. The wild rover
5. Stırisvølurin
6. Ólavur Riddararós
7. Rainbow Warrior
8. Ramund hin unge
9. Alive
10. Eric the Red
11. God of war
12. Hail to the hammer

Score: 92 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 28 maart 2006

Koop dit album in

Meer Tır:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jeroen op 29-03-2006 om 20:33u
Score: 85 / 100

Wat kunnen meningen toch uiteen lopen. De aardschok noemde de zang kattengejank, flauwekul natuurlijk. Gaaf album

Reactie van Hans op 29-04-2006 om 21:34u
Score: 80 / 100

Toch maar eens de moeite genomen om naar echt Faroërs te luisteren en over het algemeen aangenaam verrast. Voor de liefhebber van bombastische krijgsliederen!