Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Neuraxis - Trilateral Progression
Jaar van release: 2005
Label: Earache Records
Neuraxis - Trilateral Progression
Wederom dank aan Earache, die de Canadese progressieve death/grindband Neuraxis in Europa een fatsoenlijke kans gegeven heeft. Om het begin even te laten voor waar het is (aan het eind van dit stukje), concludeer ik alvast dat Neuraxis weer een erg sterk album heeft uitgebracht. Het mag dan niet zo érg veel afwijken van voorganger "Truth Beyond...", maar de mensen die dat album kennen zullen met "Trilateral Progression" niet teleurgesteld worden.

Muzikaal gezien is "Trilateral Progression" een toegankelijker en nog strakker verlengstuk van "Truth Beyond...". De melodieën zijn net wat sterker, de nummers net wat frisser en er wordt net wat meer gebruik gemaakt van andere stijlen. De songstructuren zijn beter te herleiden, wat tot memorabelere nummers leidt: je begrijpt waar de band heen wilt, en je laat je maar al te graag meevoeren. De gedachte dat Neuraxis met z'n nieuwe plaat wat meer 'heavy metal' is geworden kwam daarom meerdere malen bovendrijven. Het nummer "A Curative Struggle" heeft bij vlagen weer iets thrashigs.

De zang? Er is voor "Trilateral Progression" niet zo'n groots grindkoor gevormd als op "Truth Beyond...", maar met één vaste schreeuwer en drie of vier gastbrullers (heren die we van Dispised Icon, Augury en Misery Index kennen) mag het aanbod op z'n minst gevarieerd genoemd worden.

Het vertrek van Steven Henry bij Neuraxis is moeilijk te begrijpen. Henry was een van de oprichters van de band en verantwoordelijk voor een groot deel van de muziek. Daarnaast had Neuraxis net een goed contract bij het gerenommeerde Earache getekend en stond de band op het punt een groter publiek te bereiken. Als je dan je band verlaat is er ergens iets goed mis. Hoe dan ook, Henry heeft voor zijn vertrek wél nog een groot aandeel gehad in het nieuwe album van zijn voormalige band, "Trilateral Progression". Ik ben benieuwd wat zijn vertrek gaat betekenen voor de muzikale richting van de band.

Tracklist:
1. Introspect
2. Clarity
3. Thought Adjuster
4. Shatter The Wisdom
5. Monitoring The Mind
6. A Curative Struggle
7. Chamber Of Guardians
8. Caricature
9. Axioms
10. The Apex

Score: 92 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 16 maart 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]