Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-09-2020

Imperanon - Stained
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Imperanon - Stained
Het debuutalbum “Stained” van de Finse band Imperanon zal ongetwijfeld gemengde reacties opleveren. Veel luisteraars zullen dit album waarschijnlijk afdoen als een ongeïnspireerde Children of Bodom-kloon. En eerlijk is eerlijk: als niet de naam Imperanon op de verpakking stond, had dit net zo goed het missende Children of Bodom-album tussen “Hatebreeder” en “Follow the Reaper” kunnen zijn. Toch verdient dit album meer dan de magere recensies die het tot nu toe in de internationale metalpers heeft gekregen.

“Stained”mag dan wel een album zijn waar de Children of Bodom-invloeden duimendik op liggen, het is desalniettemin ook een bijzonder sterk en vooral catchy album. Waar een band als Norther nogal wisselt in kwaliteit (de meeste albums bevatten zowel enkele geweldige nummers als enkele vullers), staat op “Stained” geen enkel slap nummer. De elf nummers zitten vol geweldige gitaarpartijen en melodielijnen die zich al na enkele luisterbeurten in het hoofd van de luisteraar nestelen. Bovendien heeft zanger Aleksi Sihvonen een aangename krijsstem om naar te luisteren en is het geheel voorzien van een uitstekende, bombastische productie.

Het is moeilijk om échte uitschieters te selecteren, omdat het hele album van een hoog niveau is, maar opener “Blade”, “Memories to Dust” en het geweldige “Shadowsouls” (met aanvullende zang van Leonna Aho) verdienen toch zeker aparte vermelding. De enige kritiek die ik kan bedenken, heeft betrekking op het gebrek aan originaliteit, maar ik hoor nog altijd liever een goede band met gestolen ideeën dan een band met slechte eigen ideeën.

Het is niet verwonderlijk dat Nuclear Blast deze band een platencontract heeft aangeboden na slechts twee demo’s. Imperanon zal namelijk een heel breed publiek kunnen aanspreken. Ondanks de flinke dosis speltechniek zijn de nummers erg toegankelijk en blijven ze al snel hangen, zonder daardoor overigens al na enkele luisterbeurten te gaan vervelen. Children of Bodom-fans kunnen dit album gewoon blindelings aanschaffen.

Tracklist:
1. Blade
2. Memories To Dust
3. Stained
4. Prisoner In Me
5. Sold
6. Hollow Man
7. Rhythm Of Pain
8. Shadowsouls
9. Vein (I Bleed)
10. The End
11. Jos Jotain Yrittää (Harva Meistä On Rautaa)

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 19 januari 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Imperanon - Stained
Reactie van Orangestar op 19-01-2006 om 22:14u
Score: 85 / 100

Heerlijke plaat, heb ik alweer een tijdje in m'n collectie en het lijkt inderdaad af en toe wel erg veel op CoB, maar dat mag wat mij betreft de pret niet drukken.

Imperanon - Stained
Reactie van Dennis op 20-01-2006 om 00:14u
Score: 80 / 100

Kijk voral even op de site van deze band naar de gemmiddelde leeftijd van deze artiesten. Hier zul je zeker van op kijken

Imperanon - Stained
Reactie van bjorn op 24-01-2006 om 18:01u
Score: 90 / 100

die shit pwned en rockt kk hard rock die shit

Imperanon - Stained
Reactie van Een Metalfan op 21-03-2006 om 19:57u

Heb ik al een tijdje in de kast staan, maar nog altijd niet naar geluisterd. Is het echt de moeite, of eerder iets als je enkel van children of bodom houdt?

Imperanon - Stained
Reactie van Mari op 29-08-2006 om 18:30u
Score: 98 / 100

Omg, Imperanon is geweldig ^^ Vooral Shadowsouls is ubergoed nummer <3,

Imperanon - Stained
Reactie van Hennie_666 op 12-08-2007 om 12:21u
Score: 93 / 100

prachtig album, ik heb het spijtig genoeg moeten downloaden omdat ik het nergens vond maar toch =( maar ik ben nog altijd zeer hard onder de indruk.
Deze band afdoen als een children of bodom kloon vind ik echt niet kunnen.. ok, ze lijken op bepaalde momenten erg op children of bodom maar ik vind ze net zo goed als cob en ze hebben genoeg eigen nummers waaruit blijkt dat ze echt wel veel talent hebben ;-) bevoorbeeld rythm of pain => prachtsong
een aanrader voor elke melodic death metal fan! =D

Imperanon - Stained
Reactie van HvT op 17-09-2007 om 15:20u
Score: 85 / 100

Goed album... Jammer dat ze uit elkaar zijn.