Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Yargos - To Be or Not To Be
Jaar van release: 2005
Label: AFM Records

Yargos - To Be or Not To Be

Eind dit jaar ziet het progressieve rock/metal album To Be or Not To Be van de groep Yargos het licht. Een ‘nieuw’ samenwerkingsproject van Threshold-zanger Andrew McDermott met onder andere Wieland Hofmeister, Anca Graterol en Running Wild-bassist Peter Pichl. Hoewel het wordt gepresenteerd als het laatste project van Threshold-frontman Mac, is dit al de derde versie van de groep Yargos, dat haar wortels heeft in de jaren zeventig. Wieland Hofmeister is het echte meesterbrein achter Yargos. Meesterbrein is misschien wel verkeerd gekozen, want dertig jaar na de eerste versie van Yargos heeft niemand er nog van gehoord en is To Be or Not To Be het eerste album onder de naam Yargos. Een toepasselijkere titel hadden ze voor deze schijf dus niet kunnen bedenken.

Met hun wortels diep in de jaren zeventig, zal het niet verbazend zijn, dat zijn een metal-georiënteerde vorm van progressieve rock spelen. Een beetje in het straatje van Ayreon of een wat metalligere versie van Yes. Veel van de elementen uit de muziek van Yargos zullen dan ook bekend in de oren klinken. Fijne soms wat dramatische melodielijnen met een symfonisch randje, lange solo’s met rockopera-achtige zang en teksten. Niet echt verrassend of vernieuwend, maar wel enorm goed. Vrijwel elk nummer zit haarfijn in elkaar met flink veel oog voor de melodie zonder dat het soleren de overhand en het luistergenot van de songs belemmeren. De muziek is Andrew McDermott op het lijf geschreven. Wat een stem. Moeiteloos balanceert hij samen met zangeres Anca Graterol met flinke uithalen en virtuositeit tussen de enorme hoeveelheid instrumentaal geweld. Enig echt minpuntje op dit album is het vervelende meisjesstemmetje dat te horen is in het nummer A Time To Decide. Gelukkig wordt dat flink gecompenseerd door toptracks als Point of No Return, Human Nature en The Summer Tree. Van dit laatste nummer, een soort rockopera op zich, staan er maar liefst twee versies op dit album.

To Be or Not To Be is voor Yargos een geweldig debuutalbum, maar waarom dat zolang heeft moeten duren? Hopelijk betekent dit debuut een duidelijk ‘To Be’, zodat er niet weer dertig jaar gewacht hoeft te worden op een vervolg.

Tracklist:
1. The Guilded Cage
2. Why?
3. Peace of Mind
4. Point of No Return
5. A Time To Decide
6. Pink Confusion
7. Human Nature
8. Time Drops
9. The Summer Tree
10. Full Circle
11. Sometimes It Is Easier
12. Turn Away
13. The Summer Tree Live (Beat The Big Break)

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 8 december 2005

Koop dit album in

Meer Yargos:

[ Terug naar de Album Reviews ]