Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Akercocke - Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone
Jaar van release: 2005
Label: Earache Records
Akercocke - Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone
‘Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone’ is Akercocke’s vierde release en de eerste met nieuwe gitarist Matt Wilcock (ex. The Bezerker). Voor dit album is men samen met de gerenommeerde producer Neil Kernon, die onder anderen bekend is van onder anderen Queensryche, Cannibal Corpse en in een ver verleden van Michael Bolton.., de studio ingedoken. Iets wat duidelijk te horen is aangezien het resultaat meer dan uitstekend klinkt.

In een recent interview vertelde men dat de grootste belediging voor Akercocke zou zijn als de muziek als ‘average’ zou worden omschreven. Maar zolang men albums van de kwaliteit van ‘Words That Go Unspoken..Deeds That Go Undone’ uitbrengt hoeven ze zich hier absoluut geen zorgen over te maken. Het is namelijk een erg bijzonder album geworden en een logische opvolger van Choronzon uit 2003, maar stukken beter uitgewerkt.

Naast de typische ‘sophisticated’ black/deathmetal waarmee men op vorige albums bekend is geworden is er ditmaal meer ruimte gecreëerd voor wat meer experimenten waarin vooral de rol van zanger/gitarist Jason Medonca positief opvalt. Vergeleken met eerder materiaal maakt hij nu bijvoorbeeld meer gebruik van cleane vocalen naast de in het genre gebruikelijke grunts en screams. Ook muzikaal gezien zijn er voldoende nieuwe elementen te ontdekken en heeft men meer sferische passages, akoestische gitaar, en hier en daar zelfs wat Oosterse invloeden in de muziek verwerkt. Iets wat de oldschool fans misschien zal afschrikken als ze dit lezen, maar wat mij betreft het geheel een stuk interessanter maakt. En het belangrijkste is dat het absoluut nergens afbreuk doet aan de bruutheid van dit album. Sterker nog, door deze experimentelere en rustigere invloeden komen de harde passages, die gelukkig nog in overvloed aanwezig zijn, een stuk beter tot hun recht.

Zonder afbreuk te willen doen aan de rest van de nummers, wil ik als hoogtepunt van deze geweldige cd het 10 minuten durende derde nummer "Shelter from the Sand" nog even apart vermelden. In dit nummer komen namelijk alle ingrediënten van de huidige Akercocke op indrukwekkende wijze samen.

Ben je nog niet bekend met Akercocke dan is dit het perfecte album om mee te starten aangezien zowel de oude als nieuwe Akercocke elementen aan bod komen. Als je het vorige werk van de heren al kent, en kan waarderen, dan kan je deze plaat blind aanschaffen.

Tracklist:
1. Verdelet
2. Seduced
3. Shelter From The Sand
4. Eyes Of Dawn
5. Dying In The Sun
6. Words That Go Unspoken (pt.1)
7. Intractable - Words That Go Unspoken (pt.2)
8. Seraphs and Silence
9. The Penance
10. Lex Talionis

Score: 90 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 4 december 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 05-12-2005 om 17:33u
Score: 80 / 100

Een goed album, maar 'The Goat of Mendes' was toch gaver.

Reactie van Treurmars op 06-12-2005 om 13:30u
Score: 98 / 100

Al te lang draait deze plaat elke dag een paar rondjes, wat een gigantische vooruitgang is dit met betrekking tot hun vorige plaat! De nieuwe progressieve elementen passen perfect binnen de muziek. Voor mij een van de beste cd''s van 2005.

Reactie van trooper op 19-03-2006 om 15:33u
Score: 87 / 100

akercocke bevindt zich tussen genialiteit en complete waanzin. perfecte combinatie, en bovenaan op de lijst van beste cd's

Reactie van Wouter op 09-08-2007 om 21:36u
Score: 99 / 100

Absoluut een enorme aanrader! Een schitterende plaat die gezien kan worden als een enorme vooruitgang t.o.v. 'Choronzon'.
De hele cd is van begin tot eind een waar luisteravontuur. Briljante nummers als 'Shelter in the sand', 'Words that go unspoken' en 'Intractable' zijn ware pareltjes! Verplichte kost voor de ware (death)metalhead!