Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Concertreview

Mortician, Akercocke en Blood Red Throne
Op 6 november 2005 in Bibelot, Dordrecht
Een review door Lana
Foto's door Tjitze
Horror is hedentendage aangenaam amusement, vooral op zondagen, waarop de kater aanvankelijk triomf viert, lamlendigheid toeslaat en verveling op de deur beukt. Dan kruipen we op de bank en verzwelgen we de ene dvd na de andere. Bloederig, angstaanjagend en bloedstollend.

Een andere betekenis krijgt horror voor een handvol die-hards die op een regenachtige, sombere zondagavond hun warme cocon verlaten en richting de Dordrechtse Bibelot afdruipen waar horror de zesde van november fysieke vormen aannam. Want Mortician was immers op strooptocht, Blood Red Throne en Akercocke boden versterking en werd het publiek massaal upgehacked for barbeque.

Blood Red Throne deelde omstreeks kwart over 8 de eerste bijlslagen uit. De Noren betraden het domain of death, gewapend met een nieuwe vocalist en drummer, daar Mister Hustler en Bernt A Moen het BRT-kampf hebben verlaten. Maar toen het rookgordijn zicht op het vijftal bood en de eerste tonen door de zaal galmden was de bezettingswisseling gauw vergeten. De band ragde er lustig doch gestructureerd op los en de kersverse "lungs" Vald bood een bovengemiddelde vertolking van het oude werk en recenter materiaal. Blood Red Throne had deze keer voor een afwisselende doch ritmische set gekozen van zeer bangpotentiele nummers, waaronder "Incarnadine Mangler" en "Mephitication" van "Altered Genesis" (leve de bassgitaar!), "Chaos Rising!" van "Affiliated With The Suffering" en van "Monument Of Death" kwamen de titeltrack en "Mary Whispers Of Death" voorbij.
"Voorbij" was overigens veel te snel aangebroken want hoewel Blood Red Throne een acceptabele tijd op de planken maakte was het optreden als een sneltrein gegaan. Best jammer want dit is het betere werk.

Blood Red Throne

Akercocke was wat mij betreft wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Zich staande houdend tussen 2 beukmachines bracht deze band een progressieve vorm van death metal ten gehore. Niet voor een ieder weggelegd, bleek, want de al drukbezochte bar werd in volle hevigheid geattacked terwijl het voor het podium betrekkelijk kalm bleef. In alle eerlijkheid moet ik u, waarde lezer, eerlijk bekennen dat ikzelf ook geen groot liefhebber van Akercocke ben. Hoewel ik deze band best op waarde wist te schatten, het geluid erg aangenaam was (BRT had ons daar ook al op getrakteerd) en de muzikanten hun stinkende best deden om het optreden tot een groot succes te maken sloeg de vonk maar niet over tussen mij en deze band. Want gauw begonnen de afwisselende grunt/zanglijnen mij te vervelen (mede dankzij het feit dat heerschap Mendonca tijdens de zuivere geluiden soms een valse noot greep) en kon ook de charmante glimlach van de frontman het optreden voor mij niet redden.
Echter heeft het Akercockeminnend volk zonder meer waar voor hun centen gehad. Qua set lag de nadruk met name op de laatste 2 cd`s, middels nummers als "Verdelet", "The Pennance","Eyes of The Dawn" (van "Words That Go Unspoken, Deeds That Go Undone"), "Becoming The Adversary", "Som of The Morning" en "Enraptured By Evil" (van "Choronzon"). Van de eerste 2 albums werden slechts "Justine" en "Of Menstrual Blood en Semen" gespeeld.

Akercocke

En na een korte ombouwpauze werden we dan eindelijk voorzien van emmers bloed, vaten vol ingewanden, ijzingwekkend gegil en de lompste geluiden uit de diepste death metalput. Mortician verscheen, verdrukte, verpulverde, verplette en vertrapte. Het loodzware geluid liet geen schaamluisje in leven.
Dat Mortician een bekwame podiumband is mag een feit zijn. Maar dat de band live nauwelijks van cd valt te onderscheiden mag inmiddels ook vermeld worden. Was het vorige optreden van Mortician in de Eindhovense Effenaar vrij matig te noemen, deze ronde was ijzersterk, vernietigend en neersabelend. Mortician domineerde de donkerste podiumhoeken, laat daar geen twijfel over bestaan.
Enige kritiek kan echter wel op de overmatige hoeveelheid samples worden afgevuurd. Op cd staat Mortician bekend als de horrormeester en overbevolken de schrikwekkende geluiden de kostbare ruimte. Maar ook live kan de band er wat van en zo werd bijna elk nummer voorzien van een inleiding, wat de vibe, die Mortician behoorlijk hoog wist te trekken, behoorlijk inkakte. Verder bood de band weinig nieuw amusement dan dat ze op cd al doen waardoor monotoonheid en variatiegebrek her en der ter sprake kwamen en stond de bass van Will Rahmer tot aan de toegift veel te zacht.
Maar dat terzijde, eigenlijk. Mortician roste met oa "Cremated", "Rabid", "Chainsaw Dismemberment", "Axe", "Zombie Apocalypse", "Drilling For Brains", "Blown To Pieces" en "Mortician" alle stoppen aan gort.

En de barbeque fikte nog lang en gelukkig.

Mortician
Mortician
Akercocke
Blood Red Throne

Reactie van XnegativeX op 15-11-2005 om 08:05u


Heersch review en heersch foto's! Ik ben het er trouwens helemaal mee eens.

Reactie van op 15-11-2005 om 16:41u


die zanger van mortician is gearresteerd midden in hun tour .....best lullig

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.