Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Taint - The Ruin Of Nová Roma
Jaar van release: 2005
Label: Rise Above Records
Taint - The Ruin Of Nová Roma
Alhoewel Cathedral zanger Lee Dorrian dit jaar hard aan het excellente ‘The Garden Of Uneartly Delights’ heeft gewerkt, runt hij in zijn vrije tijd nog steeds het uitstekende Rise Above Records. Dit platenlabel werd eind jaren ’80 opgericht om een live EP van Napalm Death te distribueren maar algauw concentreerde het bedrijf zich op alles wat je kunt catalogiseren tussen stoner en doom. Onder andere Grand Magus, Orange Goblin, Electric Wizard en Sheavy wisten hele hippiestammen te bekoren. De nieuwe aanwinst komt uit Wales en debuteert indrukwekkend met ‘The Ruin Of Nová Roma’.

Het lange album toont verschillende gezichten van de band. Er wordt geopend met enkele korte rockers die het te midden houden tussen (latere) Cathedral, Mastadon, Keelhaul en een op lsd hol geslagen stonerband. Daarna volgen enkele langere tracks (tussen zeven en tien minuten) waarbij de heren beginnen te freaken en zichzelf verliezen in allerlei rare muzikale bochten. De mix van Alex Newport (The Mars Volta, Melvins) is hier misschien wel medeschuldig aan. Het trio is op zijn best in rustige passages (‘Aramanthine’) maar ook simpele tantrapowerchords (‘I'm Going to Kill Henry Ford’) rammelen ze graag af.

‘The Ruin Of Nová Roma’ is een fascinerend muziekwerkje vol avontuur, geschifte cryptische teksten, lange muzikale passages en uitbarstingen. Maar wat wil je van een stonerband die in het verleden al het podium deelde met interessante acts als sunn0))), Burst en Clutch?

Tracklist:
1. The Sound-Out Competition
2. Zealots & Whores
3. He Got Cop Eyes
4. Drunken Marksman
5. The Idol / The Memory
6. The Ruin of Nová Roma
7. Amaranthine
8. I'm Going to Kill Henry Ford
9. Poison Pen Attack!
10. Cours ét Conquistadors

Score: 85 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 1 december 2005

Koop dit album in

Meer Taint:

[ Terug naar de Album Reviews ]