Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-01-2021

Timeless Miracle - Into the Enchanted Chamber
Jaar van release: 2005
Label: Massacre Records

Timeless Miracle - Into the Enchanted Chamber

In al die 5 jaren dat ik power metal luister ben ik nog nooit zo’n blije band als Timeless Miracle tegengekomen. Het feit dat zelfs bands als Helloween en Freedom Call(!) na het beluisteren van Into the Enchanted Chamber klinken als depressieve funeral doom bands zal sommige mensen dan ook misschien teveel van het goede zijn. Wie van jullie allen durft op dit punt nog de stap te zetten en dit album te beluisteren?

Timeless Departure komt uit Zweden en heeft muzikaal gezien dus raakvlakken met onder andere Helloween, Freedom Call en in mindere mate Edguy. Uptempo powermetal met blije folky melodietjes en meezingbare refreinen dus. Tekstueel gezien schotelt de band ons verhalen over weerwolven, heksen, de duivel en andere griezelthema’s. Dat deze ‘duistere’ onderwerpen ontaarden in blije huppelnummers zullen we dan maar even voor lief nemen. De productie is uitstekend en over het gehele album blijft de kwaliteit van de songs boven de middelmaat. Echte grote uitschieters zitten er nog niet tussen, maar voor een debuutalbum is het zeker een goede prestatie.

Helaas zijn er nog enkele minpuntjes te vinden die het album geen topscore geven. Allereerst: waar zijn de gitaarsolo’s? Verspreid over het hele album toveren zowel de gitaar als het keyboard leuke riedeltjes tevoorschijn, maar een echte gitaarsolo blijft uit. Nu hoeft dit niet voor iedereen een punt te zijn, maar het maakt de nummers op deze manier net niet ‘af’. Daarnaast vrees ik dat de zang van Mikael Holst ook niet iedereen zal aanspreken. Technisch gezien mankeert er niks en de uitspraak is er ook weinig op aan te merken, maar soms komt het geheel ietwat eentonig over. Tot slot hadden een aantal nummers beter met enkele minuten ingekort kunnen worden, want vooral bij het slotnummer wordt het op den duur erg langdradig. Desalniettemin is dit album voor de happy metalliefhebbers onder ons een veilige koop.

Tracklist:
1. Curse of the Werewolf
2. Witches of Black Magic
3. Into the Enchanted Chamber
4. The Devil
5. The Red Rose
6. A Minor Intermezzo
7. Return of the Werewolf
8. Memories
9. The Gates of Hell
10. Down to the Gallows
11. The Dark Side Forest
12. The Voyage

Score: 76 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 21 september 2005

Koop dit album in

Meer Timeless Miracle:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Timeless Miracle - Into the Enchanted Chamber
Reactie van HappyFace op 22-10-2006 om 19:10u
Score: 80 / 100

En een zekerheidje is het zeker :)