Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Centinex - World Declension
Jaar van release: 2005
Label: Regain Records
Centinex - World Declension
Op een zomerse dag zal de zon het niet van de horizon winnen. Op die dag ontwaakt u in volledige duisternis. U afvragend waarom de Heer uitgerekend die dag aan het touwtje des lichts vergeten is te trekken zet u uw koffie, smeert u uw boterhammen en sluit u achter aan de file met uw koplampen aan.
Tot blauwgeelpaarse bliksems de hemel plots openrijten en de ontstane scheur een massa ijzerwerk, lava en aardse smurrie over uw auto, fiets, kopf of dak, waaronder u de gele rakkers van de gepasseerde avond nog ligt te verwerken, uitstort.

En uit dit braaksel ontstaat een nieuw begrip: "World Declension". En in hoedanigheid van de nieuwe plaat van de Zweedse Centinex maakt "World Declension" uw dagen in het vervolg tot complete puin.

U leest het al, genadig komt uw tere ziel er niet bepaald van af. Centinex neemt de scepter der overmannende destructie stevig in de hand en boeten zal de zonderling die zijn hoofd niet nederig buigt voor deze toorn.
Vanaf minuut 1 schiet "World Declension" als een dolle hond uit de startblokken om de luisteraar gedurende 39 minuten en 9 nummers ( verdeeld als het ware over 2 hoofdstukken) een onophoudenlijke pak slaag op de tere billetjes te bezorgen. Furieus ramgeweld vermengt zich met snelheid en een goede portie melodie. Want hoewel Centinex de nadruk grotendeels op het volume en tempo van "World Declension" vestigt en de luisteraar slechts enkele adempauzes gunt, is deze recente Centinexiaanse creatie geenzins als saai, monotoon of flauw te bestempelen.
Wat Centinex heel tactvol maakt is het feit dat het album als het ware uit 2 lagen bestaat. De onderste basislaag is een melodieuze, duidelijk Zweeds-getinte laag die veelal uit verscheidene gitaarriffjes, solo`s en wispelturige loopjes bestaat. Daaroverheen stapelt men een bikkelharde, retesnelle en loodzware laag metaal, maar soldeert de ruimte tussen deze elementen als het ware niet (helemaal) dicht, waardoor de onderste laag zo her en der een in grootte variërende teug frisse lucht krijgt.

Ook de productie draagt de nodige stenen bij aan de kwalitatieve pluspunten van "World Declension". Het album klinkt lekker zwaar, het geluid is vol waar het vol hoort te zijn, de solo`s gieren waar ze gieren moeten en de massieve kracht van deze deathmetalband komt uitermate goed tot haar recht op deze nieuwbakken plaat. Het geluid is niet te glad, niet te korrelig, niet te vlak, maar is precies in de juiste noten geleid waardoor de productie, eindmix en de muzikale structuren een ferme samenwerking bieden.

Wederom een kwaliteitsplaat van Zweedse bodem. Een voedingsrijke bodem, zoals keer op keer moet blijken. En zoals het er naar uit ziet is de bodem van dat wat Centinex heet na 8 albums nog steeds niet uitgeput.

De dag des onheils is overigens 27 juni. Het is maar dat u het weet.

Tracklist:
Chapter 1: "Visions Of Armageddon"
1. Victorious Dawn Rising
2. Purgatorial Overdrive
3. The Destroyer
4. Als legions Come
5. Sworn

Chapter 2: "Earth Inferno"
1. Synthetic Sin Zero
2. Flesh Is Fragile
3. Wretched Cut
4. Deconstruction Macabre

Score: 89 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 30 juni 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]