Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Debris Inc. - Debris Inc.
Jaar van release: 2005
Label: Rise Above Records
Debris Inc. - Debris Inc.
Een nieuwe band met Dave Chandler (Saint Vitus) en Ron Holzner (Trouble) in de gelederen, die het beste van jaren ’80 doom en punk op één plaat samenbrengt, en die bovendien getekend is door het universeel gerespecteerde Rise Above label. Debris Inc. kan gewoon geen misser zijn.

Oude tijden herleven bij het luisteren van deze, tja, best wel retro-getinte plaat. Het mag dan tegenwoordig een fout woord zijn, maar dit album schreeuwt gewoon vintage. Ron Holzner’s vunzige, ouderwetse productie, de eenvoudige, gruwelijk lelijke hoes, het op een vreemde manier nostalgische uiterlijk van met name David Chandler… En dan de muziek. Alsof een oude punkband en een klassieke doomband elkaar bij een gezamenlijk optreden voortdurend afwisselen. In de punknummers klinken voornamelijk Black Flag invloeden door, en als de band aan het doomen slaat (met The Old Man And His Bong als hoogtepunt), is het net alsof er nieuwe nummers van Vitus uit de speakers komen bulderen. Cliché of niet, Chandler en Holzner vormen een dynamisch duo.

Opmerkelijk is het gebruik van meerdere drummers. Zo horen we op deze plaat Jimmy Bower (van oa EyeHateGod en Crowbar), Greg Rogers (Goatsnake, The Obsessed), Tony Constanza (ex-Crowbar), Joe Nunez (Novembers Doom), en ten slotte ex-Trouble drummer Barry Stern, die helaas vorige week overleden is. Deze verscheidenheid aan drummers voegt een apart element van afwisseling toe aan het album.

Nu lijkt het me goed mogelijk dat Chandler en Holzner met deze rauwe, straight from the heart plaat enkele tere zieltjes onder hun met bier en kots besmeurde boots vertrappen, dus wees gewaarschuwd.
Doom, en vooral heavy rock ’n roll, kan ondergetekende niet rauw genoeg zijn. Het punk/doom ratio had wel iets meer ten gunste van de doom mogen liggen, maar vanavond las ik nog een interview met Holzner, waarin hij aangaf dat het materiaal voor het volgende album doomier is. In de tussentijd hebben deze twee oude rotten mooi even aangetoond hoe goed eenvoudige, rammelende punk en slepende doom samen kunnen gaan. Teleurstelling was nooit een optie. Ook leuk als voorgrondmuziek bij dronken nachten vol schunnige praat en dwaze stunts.

Tracklist:
1. Too Many Mushrooms on My Pizza
2. Fuckin’ Mess
3. Full of Shit (F.O.S.)
4. The Old Man and His Bong
5. The Nightmare
6. You’re the Reason I’m Medicated
7. Dime-a-Dozen
8. The Life and Times of Claude and Elmo
9. Shut Up
10. Nausea
11. Sickening Thud
12. Junkbak
13. I Feel Like Shit Again
14. Pain
15. The Ballad of Debris
16. I Love Living in the City
17. Manhattan Breakfast

Score: 70 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 8 april 2005

Koop dit album in

Meer Debris Inc.:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bardo op 21-04-2011 om 17:02u

Kudos! What a neat way of thniikng about it.