Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Deadsoul Tribe - The January Tree
Jaar van release: 2004
Label: InsideOut Music
Deadsoul Tribe - The January Tree
Hoe meer mensen je kent, hoe meer je ook in contact komt met verschillende soorten muziek en groepen. Ik had vroeger een vriend die totaal verslaafd was aan de hippie progband Psychotic Waltz en dankzij hem had ik de microbe ook te pakken. Albums als ‘Into the everflow’ en ‘Bleeding’ hebben tegenwoordig nog niets aan kwaliteit ingeboet. De zanger van die aparte band ging destijds door het leven als Buddy Lacky maar wordt nu liever met zijn eigen naam Devon Graves aangesproken. Hij maakt nu al enkele jaren aparte muziek met zijn nieuwe band Deadsoul Tribe en dit ‘The January Tree’ is het derde werkstuk.

De muziek op dit album is wederom speciaal en op een eigenaardige manier progressief. Devon wordt wel bijgestaan door een capabele begeleidingsband maar hij houdt de touwtjes wel heel erg strak in handen. Hij zingt uiteraard, maar bovendien speelde hij op dit album gitaar, keyboards, piano, fluit (!), bas en schreef hij de muziek voor het grootste deel alleen. Devon heeft de laatste jaren vocaal een vooruitgang gemaakt en bij vlagen zingt hij met abstracte zanglijnen de sterren van de hemel. Compositorische zit het geheel weer goed in elkaar en kunnen we genieten van lekkere rustige (en ik durf zelf het woordje ‘modern’ in de mond te nemen) progressieve rock (zeker geen notenneukerij) met poppy structuren die af en toe een uitbarsting kent. Het nieuwe materiaal wekt ook een apart gevoel bij mij op dat ik niet echt volledig kan omschrijven maar ik zal toch een poging wagen: ‘een emotioneel authentiek hoopvol schoonheidsgevoel’. Maar wat je voelt bij deze muziek is uiteraard voor elke luisteraar anders. Sommige vinden dit ‘The January Tree’ heel depressief, maar dat is weer iets dat ik totaal niet aanvoel. Maar dat is het mooie van muziek, iedereen die muziek luistert hoort totaal iets anders.

Devon blijft een integer muzikant en een topzanger (met grote kwaliteit: emotioneel zingen) en zit bij het toplabel Inside Out wel erg op zijn plaats. Het simpelste (dankzij die eerder genoemde poppy structuren en het grote belang van eenvoudige ritmes) maar mooiste album van Deadsoul Tribe tot nu toe.

Tracklist:
1. Spiders and flies
2. Sirens
3. The love of hate
4. Why?
5. The coldest day of winter
6. Wings of faith
7. Toy rockets
8. Waiting for the answer
9. Just like a timepiece
10. Lady of rain

Score: 88 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 12 oktober 2004

Koop dit album in

Meer Deadsoul Tribe:

[ Terug naar de Album Reviews ]