Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Deicide - Banished By Sin
Jaar van release: 2024
Label: Reigning Phoenix Music

 -

Deicide is een band die altijd al een beetje een aparte plek heeft ingenomen in de internationale death metal. Enerzijds is dat een legendarische plek, want albums als Deicide (1990), Legion (1992) en Once Upon The Cross (1995) hebben het genre mede gedefinieerd. Bovendien behoort de imposante strot van brulboei, enfant terrible, zelfverklaard antichrist en ongeleid projectiel Glen Benton tot een van de meest indrukwekkende in het genre. Zijn grunts reduceren de gemiddelde zanger in dit genre tot een bibberende chihuahua. Anderzijds moet ik ook altijd wel weer enigszins gniffelen over de lompe en onbehouwen aanpak van deze Amerikanen. Stoïcijns volhardt het gezelschap al vijfendertig jaar in dezelfde basale antichristelijke thema’s, die worden verpakt in – laten we zeggen – niet al te hoogdravende teksten.

De kwaliteit van een nieuw Deicide-album staat of valt dan ook vooral met de mate van inspiratie en – vooral – de gedrevenheid en intensiteit waarmee de band de studio is ingedoken. Op Banished By Sin zit dat al snel goed, zo blijkt. Wat heet: regelmatig strooit de band met enorm vette riffs en flitsende solo’s. Het lijkt erop dat nieuwe gitarist Taylor Nordberg (onder andere Ribspreader en The Absence), die tevens enkele achtergrondvocalen verzorgt, voor hernieuwde energie heeft gezorgd. Het helpt wellicht ook dat alle bandleden betrokken zijn geweest bij het schrijven van de nummers, waardoor tijdens het schrijfproces het kaf van het koren lijkt te zijn gescheiden.

Vooral de eerste helft van Banished By Sin is fantastisch. Vanaf de lompe opener From Unknown Heights You Shall Fall, die is voorzien van een bijna catchy refrein, vuren de mannen de ene na de andere smeuïge deathmetalkraker op ons af. Daarbij valt vooral op hoe enorm veel melodie en ‘schwung’ er in de zanglijnen zit, waardoor het gebulder van Benton des te beter uit de verf komt. Doomed To Die en Faithless behoren tot het meest geïnspireerde materiaal van de mannen sinds tijden dankzij de fantastische zanglijnen, de lange, diepe putrochels van Benton, de eersteklas deathmetalriffs vol vettige grooves en de korte, Slayeriaans gierende solo’s. Woke From God is al helemaal een feestje. Dit is Deicide van zijn meest swingende kant, vol absoluut verrukkelijke gitaarloopjes en desondanks nog steeds moeiteloos in staat om de boel te verpulveren als een op hol geslagen bulldozer.

Van de tweede helft is vooral het titelnummer ijzersterk: zo effectief als een precisiebombardement qua gitaar- en drumwerk, met stoere headbangpassages en riffs die zo stevig zijn dat ze de kronen uit de tanden trillen. Aanvullende pluspunten zijn er voor de uitmuntende productie, die transparant maar tegelijkertijd machtig en loodzwaar is, en voor de vocale wisselwerking tussen de demonische grunts van Benton en de venijnige screams van Nordberg. De conclusie: Banished By Sin is wat mij betreft het beste Deicide-album sinds The Stench Of Redemption (2006). Het is bovendien een welkome bevestiging van de kolossale, botvergruizende kracht die kan uitgaan van onberispelijk uitgevoerde death metal. Dat het geheel bovendien swingt als de neten, is alleen maar extra mooi meegenomen. Verplichte kost voor iedere deathmetalliefhebber.

Tracklist:
1. From Unknown Heights You Shall Fall
2. Doomed To Die
3. Sever The Tongue
4. Faithless
5. Bury The Cross... With Your Christ
6. Woke From God
7. Ritual Defied
8. Failures Of Your Dying Lord
9. Banished By Sin
10. A Trinity Of None
11. I Am I... A Curse Of Death
12. The Light Defeated

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 juli 2024

Meer Deicide:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.