Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Hundred Headless Horsemen - Apokalepsia
Jaar van release: 2021
Label: Inverse Records

Hundred Headless Horsemen  - Apokalepsia

Het Finse kwartet dat bestaat uit mannen die vinden dat het bij Hundred Headless Horsemen om de muziek moet gaan en niet om de gezichten die schuilgaan onder de zwarte capes die het gezelschap live draagt, heeft de afgelopen jaren twee ep's uitgebracht. De heren omschrijven hun muziek als psychedelische death metal. Het dekt de lading van het debuutalbum Apokalepsia vrij aardig, ondanks dat Hundred Headless Horsemen uit diverse metalvaten tapt.

De groep opent ambitieus met The Road dat bijna twaalf minuten duurt. Langzaam bouwt het gezelschap op naar een explosie van geluid waarin de deathmetalinvloeden duidelijk weerklinken, maar voor het zover is, volgt een spannende, sfeervolle tocht vol duistere emoties. De instrumentatie is erg ritmisch en voelt daardoor zeer lichamelijk aan. Datzelfde geldt voor de rauwe zanglijnen, die soms niet meer zijn dan woorden die stuk voor stuk worden gegromd. Onderwijl zijn er interessante variaties in de drumpartijen, repetitieve gitaarloopjes en allerlei geluidseffecten die het psychedelische element uitdrukken. Het is een zeer meeslepende ervaring van gewaagde, extreme muziek, waarin het experiment niet wordt geschuwd.

De songs die volgen hebben elk een eigen karakter, hoewel het duidelijk is dat de zes tracks een geheel vormen. Tijdens No Longer Human en Breath Of Death klinkt Hundred Headless Horsemen af en toe als het deathmetalkleinkind van The Residents, met heerlijk schurende, wringende melodielijnen in het gitaarwerk en onheilspellende zangpartijen. Dit is vooral van toepassing op Breath Of Death, dat een absoluut hoogtepunt vormt op deze sterke debuutplaat. Minder spannend, maar nog altijd interessant, is het sfeervolle Echoes, dat een stuk spiritueler aandoet dan de voorgaande songs en daarnaast de meer rechttoerechtaan deathmetaltrack Spleen inluidt. De heren sluiten af met de intense, psychedelische nachtmerrie Cataclysm, waarin met name de cleane zang opvalt.

Hundred Headless Horsemen maakt indruk met deze debuutplaat die liefhebbers van experimentele en gedurfde extreme muziek zal aanspreken. Apokalepsia komt het best tot zijn recht wanneer het in zijn geheel wordt beluisterd. De heren etaleren een fijn oor voor songopbouw en spanningsbogen.

Tracklist:
1. The Road
2. No Longer Human
3. Breath Of Death
4. Echoes
5. Spleen
6. Cataclysm

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 15 juni 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]